Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden elárulta, hogy jelenleg épp hol van veszélyben a demokrácia

2022. november 3., csütörtök 16:30 | aznap frissítve

„Félreértés ne essék, a demokrácia mindannyiunk számára megtalálható a szavazólapon” – mondta Joe Biden regnáló amerikai elnök, utalva arra, hogy egyes republikánus jelöltek azzal fenyegetnek, hogy ha veszítenek a félidős választásokon, nem fogják elfogadni az eredményeit.

A november 8-i szavazás tétje az amerikai kongresszusi többség megszerzése. Az előrejelzések alapján a republikánusok fogják megszerezni az ellenőrzést a képviselőházban. A kétkamarás rendszer politikai összetétele nagyban befolyásolja, hogy Biden és a demokraták milyen könnyen tudnak új törvényeket elfogadtatni.

Joe Biden szerda este az egyik országos televízióban elhangzott beszédében azzal vádolta Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy szította a haragot, a gyűlöletet és az erőszakot, és nem volt hajlandó elfogadni a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Rendesen egymásnak estek

Joe Biden kormánya múlt héten egy közleményt juttatott el az amerikai bűnüldöző szervekhez, amelyben erőszakos szélsőségek „fokozott veszélyére” figyelmeztetett a félidős választások előtt. Ebben hozzátették, hogy a jelöltek és a választás lebonyolításában segédkezők célpontjai lehetnek az „ideológiai sérelmekkel” rendelkező személyeknek. Biden beszédét a washingtoni Union Station állomáson tartotta, néhány utcányira attól a helytől, ahol Trump támogatói tavaly januárban megrohamozták az amerikai Capitoliumot.

Miközben ma itt állok, olyan jelöltek indulnak Amerika minden szintű hivataláért – kormányzónak, kongresszusi képviselőnek, főügyésznek, külügyminiszternek –, akik nem kötelezik el magukat arra, hogy elfogadják a választások eredményét

– fogalmazott az amerikai elnök.

A republikánusok szerint Biden elnök megpróbálja elterelni az amerikaiak figyelmét alacsony népszerűségi mutatóiról és az ott is tapasztalható inflációról. 

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus kisebbségi vezetője, aki az alsóház elnöke lenne, ha pártja a jövő héten megszerezné az irányítást, azt posztolta, hogy „Biden elnök megpróbál megosztani, és elterelni a figyelmet egy olyan időszakban, amikor Amerikának össze kell fognia – mert az elnök nem tud beszélni a politikájáról, amely felhajtotta a megélhetési költségeket.”

A Reuters és az Ipsos által a héten végzett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak fele úgy véli, hogy a választási csalás széles körben elterjedt probléma, annak ellenére hogy az ilyen esetek rendkívül ritkák.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a demokrácia megőrzéséről és védelméről beszél a washingtoni Union Station állomáson 2022. november 2-án. Fotó: Michael A. McCoy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok