Index Vakbarát Hírportál

Mintegy négyszáz bűnözőt állítottak elő Délkelet-Európában

2022. november 4., péntek 16:31

Nemzetközi akció keretében 382 embert állítottak elő a Nyugat-Balkánon és Délkelet-Európában, többségük kábítószer-kereskedelemben, illegális bevándorlás elősegítésében, okmányhamisításban és illegális lőfegyver-kereskedelemben vett részt.

Az október végi, 28 európai ország bevonásával végzett, összehangolt akció során 159 embert állítottak elő migránscsempészet, 112 embert kábítószer-kereskedelem, 38 embert illegális lőfegyver-kereskedelem, két embert emberkereskedelem gyanújával, valamint 71 embert más bűncselekményekkel kapcsolatban – közölte az Europol.

Az illetékes hatóságok az akció négynapos időszakában 2476 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel. Az előállítások és a házkutatások során 106 lőfegyvert, köztük 43 puskát, 42 pisztolyt, hat légfegyvert, egy gyalogsági aknát, egy teljes légvédelmi rendszert, 15 gránátot, két páncéltörő rakétát és 12 250 lőszert találtak. Emellett 304 kilogramm heroint, 147 kilogramm kannabiszt, 5402 tő marihuánát és 1,3 kilogramm kokaint foglaltak le.

A letartóztatások és a megszerzett bizonyítékok lehetővé tették a bűnüldöző hatóságok számára, hogy 130 új nyomozást kezdeményezzenek.

Az összehangolt akcióban az uniós tagállamok közül Ausztria, Bulgária, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia vett részt. A művelethez Albánia, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Koszovó, Moldova, Montenegró, Svájc, Szerbia, Törökország és Ukrajna csatlakozott.

Rovatok