Index Vakbarát Hírportál

Világhírű festményekhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták

2022. november 5., szombat 20:52

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: „+1,5 Celsius-fok”. A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként.

A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk

– írta a szervezet a Twitteren.

Az esetről készült felvétel is, melyet a Twitteren közzétett a szervezet.

A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették. A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek – adta hírül az MTI.

A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. „Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak” – írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően – amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak – az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

Rovatok