Index Vakbarát Hírportál

Jordan Bardellát választotta meg új elnökének a francia Nemzeti Tömörülés

2022. november 5., szombat 15:55

A Nemzeti Tömörülés Jordan Bardellát választotta meg új elnökének. A 27 éves európai parlamenti képviselőnek a gyakorlatban már egy évvel ezelőtt átadta a párt vezetését a leköszönő Marine Le Pen.

Jordan Bardellát választotta meg új elnökének a francia szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés a szombati kongresszusán. A szavazás eredményét a leköszönő elnök, Marine Le Pen jelentette be, aki az ellenzéki párt nemzetgyűlési frakcióvezetőjeként folytatja a politizálást.

A 27 éves európai parlamenti képviselőnek a gyakorlatban már egy évvel ezelőtt átadta a párt vezetését Marine Le Pen, amikor megkezdte a felkészülést a 2022. áprilisi elnökválasztásra, amelyen végül második helyen végzett.

Bardella az első olyan elnök az 1972-ben, Jean-Marie Le Pen által alapított párt élén, aki nem tagja a Le Pen családnak. A 40 ezer párttag 84,84 százaléka szavazott rá, míg kihívója, Louis Alliot, a déli Perpignan polgármestere, Marine Le Pen korábbi élettársa a voksok 15,16 százalékát szerezte meg – írta az MTI.

(Borítókép: Jordan Bardella 2022. november 5-én. Fotó: Christian Hartmann / Reuters)

Rovatok