Index Vakbarát Hírportál

Algéria hivatalosan is kérte felvételét a BRICS-országcsoportba

2022. november 7., hétfő 18:52

Algéria hivatalosan is kérte felvételét a BRICS-országcsoportba – közölte hétfőn az as-Surúk hírportál az algíri külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős különmegbízottjára hivatkozva.

„Lehetőségünk volt részt venni a BRICS legutóbbi csúcstalálkozóján, amelyre meghívták az algériai elnököt is. Előterjesztettük kérésünket. Oroszország és Kína is üdvözölte Algéria csatlakozását a BRICS-hez” – mondta Lejla Zerrugui.

Június végén tartották Kína elnöksége alatt a „BRICS plusz” csúcstalálkozót videókonferencia formájában. Ezen az országcsoporthoz tartozó Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett további tizenhárom állam: Algéria, Argentína, Egyiptom, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kambodzsa, Malajzia, Szenegál, Thaiföld, Üzbegisztán, a Fidzsi-szigetek és Etiópia is részt vett – írja az MTI.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök már július végén bejelentette: országa érdekelt abban, hogy csatlakozzon a gazdasági társuláshoz. Mint mondta, Algéria rendelkezik minden ehhez szükséges előfeltétellel. Hangsúlyozta azt is, hogy ezzel elkerülhetővé válnak bizonyos kétoldalú konfliktusok.

Rovatok