Index Vakbarát Hírportál

A WHO szerint legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt

2022. november 7., hétfő 21:46

Becslések szerint legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt – közölte hétfőn Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Hans Kluge kiemelte, hogy a legsúlyosabban érintett országok Németország és Spanyolország voltak. A feljegyzések kezdete óta az idei év júniusa, júliusa és augusztusa volt a legmelegebb három hónap, a szokatlanul magas hőmérséklet pedig a középkor óta nem látott szárazsághoz vezetett Európában – írja az MTI.

Az országok által biztosított adatok alapján úgy becsülik, hogy legalább 15 ezer ember vesztette életét közvetlenül a 2022-es hőség miatt

– mondta Kluge.

Csaknem négyezer halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok a három nyári hónap alatt Spanyolországban, több mint ezret Portugáliában, több mint 3200-at Nagy-Britanniában, és mintegy 4500-at Németországban

– hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a becsült érték még növekedhet tekintettel arra, hogy egyre több ország közli erre vonatkozó adatait.

A hőhullámok keltette aszályok terméskiesést, rekordméretű erdőtüzeket és rendkívüli mértékű terhet okoztak a kontinens energiahálózatának. Nagy-Britanniában a júniusi-júliusi kánikula során 40 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérő higanyszála.

A múlt héten publikált ENSZ-jelentés szerint Európa melegszik a leggyorsabban, az elmúlt három évtizedben a globális átlagnál több mint kétszer nagyobb hőmérséklet-emelkedést mértek.

(Borítókép: Aszály pusztította napraforgómező Németországban 2022. augusztus 12-én. Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok