Index Vakbarát Hírportál

Belgiumot és Görögországot is megbénítja az általános sztrájk

2022. november 9., szerda 12:17

Általános, országos sztrájk bénítja Belgiumot és Görögországot. A brüsszeli nemzetközi repülőtérről induló járatok több mint felét törölték, a magyarországi járatokat is kiszolgáló charleroi légikikötő egy napra bezárt, akadozik a tömegközlekedés a kiszolgálás hiánya miatt, valamint azért, mert a sztrájkolók elállják a bejáratokat, számos bolt nem nyitott ki szerdán az országban.

A rendkívül aggasztónak tartott szociális helyzetre hivatkozva hívták tiltakozásra tagjaikat a nagyobb belga szakszervezetek. Az érdekképviseletek a bérek vásárlóerejének csökkenésére hívják fel a figyelmet,

az energiaárak maximálását szorgalmazzák, a szociális juttatások növelését, a többletnyereség megadóztatását és a fizetések emelését követelik.

Brüsszelben csak egy metróvonal és legfeljebb tizenöt buszjárat közlekedik. A sofőrök egyharmada jelentkezett reggel munkára. A brüsszeli közlekedési vállalat (STIB) azt javasolja, hogy aki teheti, kerülje szerdán a brüsszeli tömegközlekedést. A vonatok legtöbbje nem közlekedik, jelentések szerint a szerelvények indulása különösen a reggeli órákban akadozott. A tömegközlekedés zavara miatt megnövekedett az autóforgalom, országosan dugók nehezítik a közúti közlekedést.

Blokkolták a nyitott üzletek ajtaját, legalább kétszáz járat ugrott

Az áltanos sztrájk nemcsak az ország tömegközlekedését zavarja jelentősen, hanem a repülőterek kiszolgálását is. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a járatok több mint 55 százalékát, mintegy 200 járatot törölt. A induló és az érkező járatok legkevesebb 60 százaléka esetében késés várható. A magyarországi fapados légitársaságok járatait is kiszolgáló charleroi légikikötő a sztrájk napjára bezárt. Több légitársaság Kölnbe és Maastrichtba vagy Eindhovenbe szállítja az utasokat.

A közlekedési sztrájkhoz a kereskedők szakszervezetei is csatlakoztak, ezért számos áruházlánc zárva tart szerdán. A sztrájkhoz nem csatlakozó üzletek forgalmát a beszállító cégek munkájának kimaradása, valamint az csökkenti, hogy a megmozdulás résztvevői több esetben elállják a bejáratokat.

Országosan szünetel a hulladékgyűjtés, az újságok terjesztése is korlátozott, az iskolák csak a tanulók fogadását biztosítják, az oktatás a legtöbb intézményben szerdán elmarad.

Görögországban a legmagasabb az infláció

Eközben Görögországban is 24 órás általános sztrájk kezdődött szerdán a magán- és a közszféra szakszervezeteinek szervezésében, magasabb béreket követelve a „fojtogató mértékű infláció” ellentételezésére. A mostani az idén már a második általános sztrájk a magán- és a közszférában mintegy 2,5 millió alkalmazottat képviselő szakszervezetek szervezésében.

A munkabeszüntetés miatt fennakadásokra kell számítani a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben, valamint a kompjáratoknál. A kompok a kikötőkben vesztegelnek. A buszok, vonatok és a metró személyzetének munkabeszüntetése pedig várhatóan káoszt generál a fővárosban. A légi irányítók szándékuk szerint reggel nyolc óra és délután két óra között csatlakoznának a munkabeszüntetéshez.

Miközben a görög gazdaság az idegenforgalom fellendülésének köszönhetően idén az eurózóna átlagos növekedési ütemének közel kétszeresével bővült,

az infláció közel három évtizedes csúcsot ért el 12 százalékon, ami a legmagasabbak közé tartozik az euróövezet 19 tagja között.

„A munkavállalók a dzsungelszerű munkaerőpiaci körülményekkel dacolva küzdenek a háztartásokat fojtogató inflációval, a hátukon cipelve az évek során rájuk halmozott terheket” – írja a GSEE, a magánszektor legnagyobb szakszervezete. A GSEE elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány intézkedéseket hozzon az infláció kezelésére, mivel

az energia és az alapvető cikkek magas ára mostanra már felemészti az emberek szabad rendelkezésű jövedelmét.

A GSEE a közszféra ernyőszervezetével, az ADEDY-vel együtt a minimálbér emelését, valamint a kollektív munkajog visszaállítását követeli.

A görög kormány 2021 szeptembere óta több mint kilencmilliárd eurót költött energiatámogatásokra és egyéb intézkedésekre, hogy enyhítse a gazdák, háztartások és vállalkozások növekvő energia- és üzemanyagköltségeinek terheit, valamint ígéretet tett arra is, hogy az ország pénzügyi válsága óta először jövőre megemeli a nyugdíjakat és növeli a minimálbért.

Görögországban szeptember elején, Brüsszelben szeptember 21-én tízezrek tüntettek az energiaárak miatt, de a legutóbbi legnagyobb európai megmozdulást egyszerre öt országban – Romániában, Franciaországban, Csehországban, Angliában és Németországban – szervezték a megélhetési válság miatt.

Rovatok