Index Vakbarát Hírportál

Jó esélye van a magyar származású jelöltnek az amerikai félidős választásokon

2022. november 9., szerda 07:44

Arizona állam egy megyéjében a szavazógép hibája, Pennsylvania egy megyéjében a kifogyott szavazópapír, Illinois állam egy megyéjében pedig valószínűsített kibertámadás hátráltatta a szavazás menetét a félidős kongresszusi és helyi választásokon kedden. Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi.

Illinois állam Champaign megyéjének közigazgatási hivatala a közösségi médiában azt közölte, hogy szavazógépeik internetes kapcsolatával akadt gondjuk, aminek az oka kibertámadás. A hivatal kedden a déli órákban érzékelte a kapcsolódási és szerverproblémákat, amit a hálózat és szerverek elleni online támadásra vezetnek vissza – áll a közleményben, amely szerint internetes rendszerük az elmúlt hónapban már szembesült túlterheléses támadással.

Arizona államban Maricopa megye választást felügyelő testülete a szavazógépek hibájáról számolt be, ami akadályozta a szavazás menetét. A testület vezetője elmondta: a berendezések mintegy 20 százaléka nem érzékelte a leadott szavazatot, de hozzátette: mindenkinek a szavazatát megszámolják, az érintett választók egy szavazóurnában is elhelyezhetik a szavazólapjukat.

Pennsylvania állam Luzern megyéjében egy bíró elrendelte a szavazás meghosszabbítását, miután a választás menetét a szavazógépből kifogyott papír akadályozta. Lesa S. Gelb közölte: miután a választópolgárok egy része nem élhetett a szavazáshoz való jogával, a megyében két órával meghosszabbítják a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

A republikánusok előnyét jelzi több hírcsatorna

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős törvényhozási választásokon magyar idő szerint péntek reggel, az utolsó urnazáráshoz közeledve.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba.

A 435 FŐS HÁZ MINDEN KÉPVISELŐJÉT MOST VÁLASZTJÁK MEG, A TÖBBSÉGHEZ 218 MANDÁTUMRA VAN SZÜKSÉG.

A CNN szerint a republikánusok 6 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint. A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemzőportál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint szerda hajnalig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

A félidős választások történelemformálói

Bár a félidős választások összesített eredményét még órákig, sőt egyes helyeken napokig nem lehet tudni, mindkét párt jelöltjei már most történelmi győzelmeket ünnepelnek. A választások napja előtt mindkét párt arra törekedett, hogy diverzifikálja a választott tisztségviselők sorát a kongresszusban és azon túl is, és úgy tűnik, hogy ez sikerült is.

A republikánusok izgatottan várják a női kormányzók számának növelését, és azt, hogy több latin-amerikai képviselőt választhatnak a képviselőházba. A demokraták jó úton haladnak, hogy áttörést érjenek el az LMBTQ-képviselet terén a kormányzói hivatalokban.

Massachusettsben a demokrata Maura Healey állam főügyésze arra készül, hogy az állam első megválasztott női kormányzója és az ország első leszbikus állami vezetője legyen. A republikánus Sarah Huckabee Sanders, a Trump-féle Fehér Ház korábbi sajtótitkárát Arkansas állam első női kormányzójává választották. A marylandi demokrata Wes Moore pedig az állam első fekete kormányzója lesz – számolt be róla a CNN. Itt van egy összesítés azokról a jelöltekről, akik az előrejelzések szerint történelmet írnak majd a 2022-es félidős választásokon.

Alabama

A lap előrejelzése szerint a republikánus Katie Britt lesz az első megválasztott női szenátor Alabamában, aki megnyeri a nyílt mandátumért folyó versenyt, hogy utódja legyen egykori főnökének, a visszavonuló Richard Shelby szenátornak. Britt az alabamai Üzleti Tanács korábbi vezérigazgatója, és a mélyvörös államban ő volt az általános választások nagy favoritja.

Arkansas

A republikánus Sarah Huckabee Sanders lehet az első nő, akit Arkansas állam kormányzójává választhatnak, és ezzel megnyerheti azt a tisztséget, amelyet korábban apja több mint egy évtizeden át töltött be. Sanders, aki a Trump-féle Fehér Ház sajtótitkáraként szerzett országos ismertséget, egyben az első nő az Egyesült Államok történetében, aki kormányzója lesz annak az államnak, amelyet egykor az apja vezetett.

Florida

A demokrata Maxwell Frost lesz a Z generáció első kongresszusi képviselője, aki megnyerheti a floridai 10. kongresszusi körzetben megüresedett mandátumot. A Z generáció az 1996 után születetteket jelenti. Frost a demokrata Val Demings utódja lehet, aki távozott képviselői helyéről, hogy a szenátusi posztért indulhasson.

Maryland

A CNN előrejelzése szerint a demokrata Wes Moore lesz Maryland első fekete kormányzója, aki az USA történetében mindössze a harmadik fekete bőrű kormányzó lesz. Moore, a hadsereg veteránja és korábbi nonprofit vezető, a mandátumát kitöltő republikánus Larry Hogan kormányzó utódja lesz.

Anthony Brown lesz az első fekete bőrű, akit Maryland állam főügyészévé választanak. Brown, aki jelenleg Maryland 5. kongresszusi körzetét képviseli, régóta jelen van az állami politikában, hiszen az állam alkormányzójaként és a képviselőházban is szolgált, 2014-ben pedig a kormányzói posztért is indult.

Massachusetts

A demokrata Maura Healey lehet az első leszbikus kormányzó az Egyesült Államok történetében, aki megnyeri a Massachusetts állam kormányzói székéért folyó nyílt választási versenyt. Healey, Massachusetts jelenlegi főügyésze egyben a nemzetközösség első megválasztott női kormányzója is lesz.

Oklahoma indián szenátora

A republikánus Markwayne Mullin lehet az első indián szenátor Oklahomából közel 100 év óta, aki választást nyerhet. Mullin, aki a cherokee nemzet tagja, jelenleg az állam 2. kongresszusi körzetét képviseli. A demokrata Robert Owen, aki szintén cherokee volt, 1907 és 1925 között képviselte Oklahomát a szenátusban.

Pennsylvania

A demokrata Summer Lee lehet az első fekete nő, akit Pennsylvaniából választanak be a kongresszusba: ő nyerheti meg a választást az állam 12. kongresszusi körzetében. Lee, aki Pittsburgh körzetének állami képviselője, a leköszönő demokrata Mike Doyle képviselőt követheti majd a poszton.

Magyar származású leszbikus jelölt Vermontban

A demokrata Becca Balint lehet az első nő, akit Vermontból választanak be a kongresszusba. Balint győzelmével Vermont először küldhet nőt a kongresszusba a történelem során. Balint, aki az állami szenátus ideiglenes elnöke, egyben az első LMBTQ-személy lesz, akit Vermontból választanak be a kongresszusba. Becca Balint édesapja, Péter az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után emigrált az Egyesült államokba.

(Borítókép: Becca Balint. Fotó: Reuters)

Rovatok