Index Vakbarát Hírportál

Nagy a bizonytalanság az iráni atomprogram körül

2022. november 10., csütörtök 19:46

2021 eleje óta az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete nem fér hozzá az Iránban működtetett megfigyelőrendszereinek eredményeihez, valamint 27 kameráját le kellett szereltetnie.

Az iráni atomprogram erősen korlátozott ellenőrzése egyre pontatlanabb ismeretekhez vezet az iszlám köztársaság ez irányú tevékenységeit illetően. Minél hosszabb ideig tart a jelenlegi helyzet, annál nagyobb lesz a bizonytalanság – közölte csütörtökön Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Grossi kiemelte, hogy amennyiben visszatérnének a megfigyelések korábbi rendszeréhez, úgy is hiányosak lennének a szervezet információi. A vizsgálati problémák ellenére a NAÜ csütörtökön Bécsben ismertette újabb negyedéves jelentését – írta az AFP hírügynökség.

A dokumentum szerint Irán több mint 62 kilogramm magas dúsítottságú uránnal rendelkezik. Szakértők szerint atombomba előállításához mintegy 50 kilogramm, 90 százalékosra dúsított uránra van szükség. Ezt a szintet Irán még nem érte el.

Az atomalku 3,67 százalékban szabja meg az engedélyezett urándúsítási szintet. A NAÜ főigazgatója nehezményezte, hogy Teherán továbbra sem szolgáltatott adatokat feltételezett titkos létesítményeiről, amelyek egyikén neutronérzékelőket teszteltek.

Teherán programja békés célokat szolgálna?

A készülékek atomfegyverek kifejlesztésénél is szerepet játszhatnak. Teherán tagadja, hogy atombombát építene, és azt állítja, nukleáris programja békés célokat szolgál. Irán egyébként további megbeszéléseket ígért a NAÜ szakembereivel november végéig.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét.

Donald Trump 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől. 

Rovatok