Index Vakbarát Hírportál

Putyin lassan kifogy a lehetőségekből Ukrajnával kapcsolatban

2022. november 10., csütörtök 16:42

Két esemény is rávilágított arra, hogy az orosz elnöknek most milyen kihívásokkal kell szembenéznie ukrajnai inváziója miatt.

Az orosz hadsereg szerda késő este kiadott parancsa a csapatok visszavonulására a dél-ukrajnai Herszon városából jelentős visszaesést jelent a csatatéren. Vlagyimir Putyin döntése pedig, hogy nem megy el a jövő heti, az Indonéziában sorra kerülő G20 csúcstalálkozójára, fémjelzi diplomáciai befolyásának csökkenését.

Putyin nem volt jelen, amikor védelmi minisztere és ukrajnai katonai főparancsnoka a televízióban bejelentette a G20-találkozó lemondását. A Kreml nem szívesen hozza összefüggésbe az elnököt olyan kudarcokkal, amelyek ellentmondanak azon állításának, hogy „örökre elcsatolta” Herszont és három másik ukrán területet.

Az a kockázat, hogy Putyin a G20-találkozón Joe Biden amerikai elnök és a világ más vezetői részéről kemény nyilvános bírálatokkal szembesülne az invázió miatt, felülírta a részvételből származó esetleges előnyöket – írja a Bloomberg.

Kína és India sem állt be Putyin mögé

Putyin talán Hszi Csin-ping kínai elnöktől vagy Narendra Modi indiai miniszterelnöktől remélt volna némi diplomáciai fedezetet, de mindketten az elégedetlenség jeleit küldték az elmúlt héten:

Hszi óva intett a nukleáris fegyverek bevetésétől, Modi külügyminisztere pedig Moszkvában világossá tette, hogy a fejlődő országok „nagyon éles fájdalmat” éreznek a konfliktus által okozott élelmiszer- és energiabiztonsági bizonytalanság miatt.

Az Egyesült Államok legfőbb katonai parancsnoka tegnap úgy becsülte, hogy több mint 100 ezer orosz halt vagy sebesült meg, amióta Putyin megkezdte februári invázióját, és valószínűleg hasonlóan sokan vannak Ukrajna oldalán is. Még ha nehézségei egyre nőnek is otthon és külföldön, egyelőre semmi jele annak, hogy Putyin kész lenne bedobni a törülközőt, és békéért folyamodni. A mozgástere mégis szűkül.

Lavrov vezeti majd az orosz delegációt

„Az orosz delegációt Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a TASZSZ-nak. Korábban csütörtökön a Reuters egy indonéz kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Jakarta szerint az orosz vezető online formában is részt vehet a csúcstalálkozó egyik ülésén.

Szergej Markov politikai elemző szerint Vlagyimir Putyin merényletektől tart, miután az orosz elnök úgy döntött: nem utazik Balira a G20-ak csúcstalálkozójára. A G20-csúcsot november 15–16-án tartják.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. november 10-én. Fotó:  Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)

Rovatok