Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is legális a rabszolgaság Louisiana államban

2022. november 10., csütörtök 14:09

Négy amerikai állam megszavazta, hogy töröljék alkotmányukból azt a szöveget, amely szerint a rabszolgaság jogilag legális büntetés.

Louisiana megszavazta a rabszolgaságra vonatkozó kivétel megtartását, miután a szavazási kezdeményezést támogató törvényhozó a javaslat ellen fordult. Edmond Jordan elmondta, hogy rájött, hogy az intézkedés akaratlanul is kiterjeszthette volna a rabszolgaságot − írta meg a BBC

A kezdeményezés támogatói szerint a fogvatartottakkal való visszaélések megelőzése érdekében van rá szükség. Azt remélik, hogy ugyanezt a mentességet kivehetik az amerikai alkotmány 13. kiegészítéséből, amely eltörölte a rabszolgaságot, de megtartott egy kiskaput.

Alabama, Oregon, Tennessee és Vermont kedden megszavazta, hogy eltávolítsák a rabszolgaságot vagy az önkényes szolgaságot lehetővé tevő kivételeket állami alkotmányukból, hogy teljesen betiltsák a rabszolgaságot.

A keddi félidős választásokkal együtt tartott népszavazáson tíz louisianai szavazóból hat ellenezte a módosítást. Az eredmény lehetővé teheti a fogvatartottak számára, hogy megtagadják a kényszermunkát a büntető igazságszolgáltatási rendszerben – mondják jogi szakértők.

A szakértők szerint jelenleg mintegy nyolcászezer fogvatartott dolgozik fillérekért vagy teljesen ingyen. Hét államban a börtönmunkásoknak a legtöbb munkakörért semmilyen bért nem fizetnek , és a rabok büntethetők, ha megtagadják a munkát.

Miért utasította el Louisiana a változtatást?

Edmond Jordan, Baton Rouge városának demokrata párti állami képviselője azt mondja, hogy visszavonta az intézkedés támogatását, miután a törvényjavaslat alaposabb átolvasása után úgy vélte, hogy az valójában a rabszolgaság védelmét is kiterjeszthette volna.

Jelenleg a törvény kimondja, hogy

a rabszolgaság és a kötelező szolgaság tilos, kivéve az utóbbi esetben bűncselekmény büntetéseként.

Az általa előterjesztett javaslat törölte volna a „kivéve az utóbbi esetben bűncselekmény büntetéseként” kifejezést, és egy olyan záradékkal egészítette volna ki, amely szerint az intézkedés „nem vonatkozik az egyébként jogszerű büntetőjogi igazságszolgáltatásra”.

Bár Jordan szerint „szinte semmi különbség” nincs a rabszolgaság és a kötelező szolgaság között, a törvény szövegének megváltoztatása azonban azt jelentette volna, hogy a rabszolgaság és a kötelező szolgaság egyaránt megengedett a „büntetőjogi igazságszolgáltatás törvényes gyakorlása” érdekében.

Rovatok