Index Vakbarát Hírportál

Trumpot hibáztatják a republikánusok a reméltnél gyengébb félidős eredményekért, és búcsút vennének tőle

2022. november 11., péntek 15:09

„Még soha nem volt gyengébb” – a konzervatívok ujjal mutogatnak a volt elnökre, akit a vártnál rosszabb eredményekért okolnak, és felróják neki, hogy jelöltjei országszerte kudarcot vallottak a félidős kongresszusi választásokon.

Sokak szerint elérkezett az ideje, hogy búcsút vegyenek a 76 éves Donald Trumptól, aki a választások előtt közölte: november 15-én, kedden sorsfordító bejelentést tesz.

A fogadóirodákat ez hidegen hagyta. Biztosak abban, hogy 2024-ben a 44 éves Ron DeSantis lesz a republikánusok elnökjelöltje, aki most fölényesen győzött a floridai kormányzói választáson.

A választási eredmények alapján a konzervatív elemzők közül sokan azt a következtetést szűrték le, hogy a jó öreg és nagy pártnak, a Grand Old Partynak, a GOP-nak el kell köszönnie Trumptól.

Azzal érveltek: szokatlan jelölteket támogatott, akik a könnyű győzelemből szoros versenyt, a szoros versenyből pedig vereséget csináltak – jelentette a Fox News.

Time to move on from Trump

— Reagan Battalion (@ReaganBattalion) November 9, 2022

Mások Trump kudarcát DeSantis elsöprő győzelmével és hatalmas támogatottságával vetették össze.

A konzervatív és a GOP-felületeken mindenki kikelt Trump ellen, amire korábban még nem volt példa – osztotta meg véleményét a National Review vezető elemzője.

Just- all the chatter on my conservative and GOP channels - is rage at Trump like I've never seen. "The one guy he attacked before Election Day was DeSantis- the clear winner, meanwhile, all his guys are shitting the bed."

— Michael Brendan Dougherty (@michaelbd) November 9, 2022

„Az egyetlen fickó, akit a választások napja előtt megtámadott, DeSantis volt” – emlékeztetett Michael Brendan Dougherty, aki szerint DeSantis az egyértelmű győztes, miközben Trump összes embere – mint keresetlen szavakkal megjegyezte – „összetojta” magát.

Trump megkísérelte elriasztani vetélytársát

Trump „sosem volt gyengébb” – jegyezte meg a RealClearPolitics riportere. Phil Wegmann szerint DeSantis két számjegyű győzelme után „szabad a pálya” 2024-es elnökjelölti indulása előtt.

A volt elnök, Donald Trump a tudósítások szerint kiborult az eredmények láttán, bár közösségi oldalán győzelmet hirdetett.

A választások napján sajátos, öntömjénező stílusában nyilatkozott: „Amennyiben a republikánusok nyernek ma este, engem illet minden elismerés. Ha veszítenek, ne engem okoljanak.”

Trump in an amazing quote: "If the Republicans win tonight - I deserve all the credit. If they lose - I'm not to blame" pic.twitter.com/IhCEM6Zuzf

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 9, 2022

A választás másnapjáig eldöntött megmérettetések közül a Trump által támogatott jelöltek kilencet megnyertek, nyolcat pedig elveszítettek – állapította meg az Axios elemzése.

Ezzel párhuzamosan DeSantis csaknem húszpontos előnnyel biztosította újraválasztását a demokrata kihívó Charlie Crist ellen.

Trump jelöltjeinek gyenge szereplése egybeesett azzal, hogy megkísérelte elriasztani a politikailag sikeres floridai kormányzót a 2024-es elnökjelöltségtől. „Ron DeSanctimoniousnak” csúfolta, a gúnynév azonban visszavágott, és Trumpot bírálták potenciális riválisa bemocskolásáért.

„Pórul járhat”, ha két év múlva indul – fenyegette Trump párttársát.

Nem tudom, hogy indul-e. Ha indul, csak magának árthat

– mondta Trump, aki szerint DeSantis hibát követne el, és a bázisnak sem tetszene. „Nem hiszem, hogy jót tenne a pártnak” – figyelmeztetett Trump, aki szavaiból ítélve inkább magát féltette.

Azt azonban megerősítette a floridai Palm Beachen újságírók tömege előtt, hogy a kormányzói választáson DeSantisra adta le a szavazatát.

Ron DeSantis a legesélyesebb, hogy a félidős választások eredménye alapján 2024-ben az Egyesült Államok elnöke legyen – ezt valószínűsíti szinte kivétel nélkül minden fogadóiroda.

A floridai kormányzó ezzel lekörözte Donald Trumpot, míg a bukmékerek szerint a regnáló elnök, Joe Biden esélyeivel a harmadik helyre szorult.

(Borítókép: Donald Trump 2022. november 8-án. Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok