Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió új szabványokat vezetne be az autókra

2022. november 11., péntek 10:49

Az Európai Bizottság új szabványokat javasol a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése és a levegőminőség javítása érdekében.

Mivel az Euro 7 előírások üzemanyag- és technológiasemlegesek, ezért – attól függetlenül, hogy benzint, dízelt, elektromos meghajtást vagy alternatív üzemanyagot használ-e a jármű – ugyanazokat a határértékeket írják elő. 

Az Euro 7-nek köszönhetően 2035-ig a személygépkocsik károsanyag-kibocsátása 35, a buszoké és tehergépkocsiké 56 százalékkal csökken. Ez valóban szignifikáns, érzékelhető változás lesz – közölte Thierry Brenton, az EU belső piaci biztosa Brüsszelben a bejelentéskor. 

Az Euro 7 előírások lesznek az első olyan kibocsátási szabványok, amelyek nemcsak azt szabályozzák, hogy mennyi káros anyag szabadul fel a kipufogócsövekből, hanem a fékekből származó részecske-, illetve a gumiabroncsokból származó mikroműanyag-kibocsátásra is határértéket állapítanak meg – írja a Euronews.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is el kell fogadnia. Ha ez megtörténik, 2025-ben lépnek hatályba az új szabványok. 

Rovatok