Index Vakbarát Hírportál

Megbízták kormányalakítással Benjamin Netanjahut Izraelben

2022. november 13., vasárnap 15:27

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, a jobboldal Likud vezetőjét bízta meg vasárnap kormányalakítással Jichák Hercog izraeli elnök – jelentette be a közel-keleti ország elnöki hivatala. A politikus először 1996 és 1999 között, majd 2009 és 2021 között viselte a miniszterelnöki tisztséget.

Benjamin Netanjahu az izraeli televízió által is közvetített eseményen leszögezte: az egész ország miniszterelnöke akar lenni, „kivétel nélkül”, azoké is, akik nem rá szavaztak, valamint stabil, hatékony és felelősségteljes kormányt ígért. 

Beszédében kitért arra, hogy az izraeli társadalom egységes abban, hogy fel kell lépni Teherán ellen, és mindent el kell követni annak érdekében, hogy az Izraelt fenyegető síita állam ne jusson atomfegyverhez.

Elmondta: azon fog dolgozni, hogy Izrael az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó után további arab államokkal kössön békeegyezményt, és „így hosszú távon véget vessen az izraeli–arab konfliktusnak”. 

Benjamin Netanjahu szerint az ilyen békeszerződések az előfeltételei a palesztin kérdés megoldásának is. A régi-új miniszterelnök méltatta az izraeli demokrácia életképességét, és minden, ezzel kapcsolatos kétséget félelemkeltésnek nevezett – számolt be róla a Reuters.

Négy hét a kormányalakításra

A vezető politikusnak 28 napja van összeállítani koalíciós kormányát a jobboldali és vallásos pártokból álló szövetségeseivel: a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával és a Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, amelynek része a Meir Kahane tanait hirdető Zsidó Erő nevű párt.

Az elnöki hivatal már a héten bejelentette, hogy Netanjahut fogja felkérni Izrael 37. és Netanjahu hatodik kormányának megalakítására, hogy ezzel véget érjen az évek óta tartó politikai káosz. 

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét a 120 tagú kneszetben, szemben a centrista Van jövő párt élén álló Jaír Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel, miközben a többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől. 

Rovatok