Index Vakbarát Hírportál

Izraeli rakétacsapás ért egy szíriai légi bázist

2022. november 13., vasárnap 20:41

Az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt álló repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait. A csapásokban két szíriai katona életét vesztette, hárman pedig megsebesültek.

A SANA szíriai hírügynökség arról számolt be, hogy a szíriai légvédelem több rakétát is megsemmisített. A hadsereg egyik névtelenséget kérő tisztségviselője szerint a támadás a szíriai légierő sajráti légi támaszpontját érte délkeletre Homsz városától. A bázis fel- és leszállópályáit, valamint a föld alatti létesítményeket orosz katonai segítséggel kiszélesítették az utóbbi három évben – írta a Reuters.

Egy másik katonai forrás szerint a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszországnak csapatai állomásoznak nem messze Sajráttól, amelyet az utóbbi időben az iráni légierő is használt.

Az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt lévő repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait, amelyeken keresztül fegyverekkel látja el szíriai és libanoni szövetségeseit, köztük a Hezbollah radikális síita szervezetet. Teherán a hadfelszerelés megbízhatóbbnak ítélt légi szállítására tért át, miután a földi útvonalakon haladó szállítmányoknál fennakadások voltak.

Jaír Lapid izraeli miniszterelnök októberben arra figyelmeztetett, hogy az egész világot veszélybe sodorja Irán és Oroszország kapcsolata, valamint teljesen elfogadhatatlannak minősítette Teherán drónszállításait Moszkvának.

Rovatok