Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden és Hszi Csin-ping lefektethetik a vörös vonalakat

2022. november 14., hétfő 09:01

Joe Biden amerikai elnök hétfőn találkozik személyesen kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, először azóta, hogy közel két évvel ezelőtt beiktatták a Fehér Házba.

A világ két legbefolyásosabb vezetője az indonéziai Balin, a 20-as csoport (G20) csúcstalálkozójának alkalmával találkozik, hogy a Peking Tajvannal szembeni agressziójától kezdve az Ukrajna elleni orosz háborúig számos kérdésről tárgyaljon. Joe Biden várhatóan szorgalmazni fogja a Tajvanon a „béke és stabilitás” fenntartása melletti elkötelezettséget, mivel Kína többször kijelentette, hogy célja a sziget újraegyesítése, ha kell, erőszakkal is.

BÁR A KÉT VEZETŐNEK KORÁBBAN IS VOLTAK VIRTUÁLIS TALÁLKOZÓI, A HÉTFŐI MEGBESZÉLÉSEK CÉLJA WASHINGTON ÉS PEKING KAPCSOLATÁNAK ÚJRARENDEZÉSE.

„Nagyon kevés félreértésünk van. Csak ki kell találnunk, hol vannak a vörös vonalak és melyek a legfontosabb dolgok mindannyiunk számára a következő két évben” – mondta az amerikai elnök a kambodzsai Phnom Penhben újságíróknak. Az elnök a saját pozíciójáról annyit mondott:

Tudom, hogy erősebben érkezem erre a találkozóra.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szintén vasárnap érkezik Balira, hogy részt vegyen a csúcstalálkozón, és várhatóan megbeszéléseket folytat majd az újonnan megválasztott brit miniszterelnökkel, Rishi Sunakkal – számolt be róla az Independent.

Tajvan és Ukrajna fogja uralni a csúcstalálkozót

Joe Biden és Hszi Csin-ping hétfőn Balin, a G20-ak csúcstalálkozójának alkalmával találkozik egymással. A megbeszélésekre az amerikai–kínai kapcsolatok nehéz időszakában kerül sor, mivel Ukrajnával és különösen Tajvannal kapcsolatban folyamatosak a feszültségek és a véleménykülönbségek. Az amerikai elnök nem hajlandó „alapvető engedményeket” tenni, és fel akarja majd vetni Tajvan kérdését, hogy kijelölje Amerika „vörös vonalait”.

(Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Joe Biden. Fotó: Lintao Zhang/Getty Images)

Rovatok