Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a schengeni övezet Szlovénia szerint

2022. november 15., kedd 06:09

Szlovénia fenntarthatja az ellenőrzést Horvátországgal közös határán abban az esetben is, ha a szomszédos ország január 1-jével csatlakozik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői ülése után.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter azzal indokolta országa ragaszkodását a határellenőrzéshez, hogy Horvátország schengeni térséghez való csatlakozása után sem akarják, hogy „Szlovénia a bevándorlók és menekültek számának növekedése miatt zsákutcává váljon”.

Szlovénia készen áll a belső ellenőrzések bevezetésére már másnap, azon a héten vagy hónapban, bármikor, amikor csak szükség lesz rá

– közölte a tárcavezető.

Féltik a schengeni övezet biztonságát

A szlovén külügyminiszter szerint ahhoz, hogy megszűnjön a schengeni övezeten belüli határellenőrzés, világos szabályokat kell felállítani az övezethez tartozó országokban.

Az évek óta készülő reformokat végre meg kell valósítani, különben Schengen komoly veszélybe kerül

– hangsúlyozta Tanja Fajon az MTI szerint. Hozzátette, nem szeretné, ha a schengeni övezet Horvátországra, Romániára és Bulgáriára történő kiterjesztésével mindenki kudarcot vallana, beleértve Szlovéniát is.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfői közlése szerint az idei év első tíz hónapjában 275 500 határsértést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon a legintenzívebb az illegális migráció.

Rovatok