Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán ombudsmannal találkozott a Momentum delegációja

2022. november 15., kedd 19:21

Kijevben találkozott a Momentum delegáltja az ukrán ombudsmannal.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke megérkezett Kijevbe, nem sokkal később pedig már arról posztolt, hogy találkozott Dmitro Lubinec ukrán ombudsmannal – írja a párt közleménye. 

A Momentum álláspontja világos

A Momentum elnöke szerint a pártja álláspontja világos mind a turulszobor, mind pedig a nyelvtörvény ügyében, amelyet meg is vitatott az ombudsmannal. 

Munkács vára fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a magyar honfoglalás egyik jelképéről van szó. A turulmadarat, a kárpátaljai magyar kisebbséggel egyeztetve, újra el kell helyezni a váron belül. A nyelvtörvény kapcsán pedig, igazságos módon, nem kérünk többet, mint ami a lengyel kisebbségnek is jár Ukrajnában. Az ő jogaikat külön törvényben erős garanciák védik. Ilyen törvényt az ukrán parlament bármikor alkothat a magyarság védelmében is

– szögezi le a közlemény. Gelencsér Ferenc elmondásai alapján amit a Fidesz-kormány művel, az az ellenséges tétlenkedés az uniós hitelek blokkolásával, és ezzel hatalmas bűnt követnek el Orbánék a kárpátaljai magyarsággal szemben is, hiszen azt a pénzt nem „puszira” adná az EU, hanem komoly elvárásokat támasztana például a kisebbségek helyzetével kapcsolatban is.

Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, a szabad generáció tagjait senki sem zsarolhatja és irányíthatja külföldről. Ezért megtesszük, ami erkölcsileg helyes, és ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként

– tette hozzá a Momentum elnöke a bejegyzés végén.

Mint korábban az Index is megírta, október 13-án a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre. A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született. 

A Munkácsi Városi Tanács közleménye szerint október 25-én, kedden avatták fel a Turul-emlékmű talapzatára elhelyezett ukrán címert. 

Rovatok