Index Vakbarát Hírportál

Fej vagy írás? Azonos számú szavazat esetén pénzfeldobással hirdetnek győztest néhány amerikai tagállamban

2022. november 16., szerda 15:04

A félidős választásokkal egyidejűleg az Egyesült Államokban sok helyütt helyi választásokat is tartottak, ahol kisszámú szavazó döntött arról, ki irányítson egy gyéren lakott települést vagy ki vegye át a bírói teendőket. Huszonnyolc tagállamban – azonos számú szavazat esetén – sorsolással hirdetik ki a választások nyertesét.

Greg McElfresh a fejet, kihívója, Mason Taylor az írást választotta az érme feldobása előtt.

Összesen hárman pályáztak a Kentucky állambeli Butler polgármesteri székéért: ők ketten egyaránt 55-55 szavazatot kaptak, míg a harmadik induló, Joshua McGriffin 15 szavazatával kiesett a végső megméretésből.

Kentucky törvényei lehetővé teszik, hogy döntetlen esetén sorsolással hirdessenek végeredményt. Pendleton megye illetékesei a szavazatok összeszámlálása után pénzfeldobással döntötték el, hogy ki vezesse az alig hatszáz lelket számláló kisvárost.

„Az érme háromszor körözött a padlón, aztán megpördült, és egyszer csak az írás maradt felül. Megkönnyebbülten lélegeztem fel” – nyilatkozta a győztes az ABC News televízió helyi tudósítójának.

Ezzel összhangban Mason Taylor lesz Butler következő polgármestere.

A 25 éves, butleri születésű férfi jelenleg a városi tanács tagja, közben tűzoltóként és mentőként is derekasan megállja a helyét.

„Jól átgondolt jövőképe van” – mondta, és hozzátette: azt szeretné, ha Butler olyan város lenne, ahol gyermekei és gyermekeinek gyermekei is nyugodt körülmények között nőhetnének fel.

Családja egyébként nemzedékek óta itt él.

A megválasztott polgármester céljai között szerepel új vállalkozások vonzása, a városi infrastruktúra „elengedhetetlen javítása” és a látnivalók számának növelésével a turisták odacsábítása.

McElfresh, a leköszönő polgármester nem volt hajlandó nyilatkozni.

Ki nyer ma?

Egy Louisville-től délnyugatra fekvő kis megyében, Breckinridge-ben David Albright és Ronnie Robinson versengett a negyedik kerületi bírói posztért.

Mindketten 572 szavazatot kaptak Ezek után a két jelölt megegyezett abban, hogy az egyikük feldob egy érmét, a másik pedig választ.

Itt fejjel Albright nyert – jelentette a BBC.

Pénzfeldobás döntött a közeli Muldraugh-ban egy önkormányzati képviselői helyről.

Két hölgy egyforma számú szavazatot kapott, így a jegyző arra kérte Deborah Noelt és Sharon Hodge-ot, hogy válasszanak a fej és az írás közül.

Fejjel – itt is – Noel lett a városi tanács tagja.

Négy éve, 2018-ban egyébként Butlerben is egy érme feldobása döntötte el, ki legyen tanácstag.

Kentucky nem az egyetlen állam, ahol a véletlenre bízzák a választások végkimenetelét.

Huszonnyolc állam törvénybe foglalta, hogy sorsolással „vagy hasonló, véletlenszerű eljárással” határozzák meg a győzteseket abban az esetben, ha ugyanannyi szavazatot kapnak.

Egy fatálból sorsolták ki tavaly a Maine állambeli Portlandben – döntetlen után – a városi tanácsi választás egyik győztesét.

A virginiai törvényhozás képviselőválasztásának egyik nyertesét 2017-ben szintén sorsolással döntötték el, de ott a két jelölt közül a győztes nevét egy kerámiatálból húzták ki.

(Borítókép:Dny59 / Getty Images Hungary )

Rovatok