Index Vakbarát Hírportál

Hová menekülhet Putyin száműzetésbe vesztes háború után?

2022. november 16., szerda 06:32

Ahogy a Kreml háborúja megfeneklik, az orosz elnök kénytelen lesz megfontolni az emigrációs stratégiát is. Hol találna majd a legmelegebb fogadtatásra? Ezt vette számba a Politico elemző írása, amelyben Magyarország is egy opció.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna brutális lerohanásával kiszolgáltatottá tette magát és csatlósait a háborús bűnök miatti felelősségre vonásnak. Ha meghallgatjuk az orosz szakértők és politikusok beszédeit, sajtókonferenciáit és médiaszerepléseit, hallható a félelem attól, hogy az elnökük törvényszék elé kerül.

A Politico beszélt Christine Van den Wyngaerttel, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) volt bírójával, az ukrajnai atrocitások gyanúját vizsgáló bíróságok egyikével. Van den Wyngaert, aki most Karim Khan, az ICC ügyészének különleges tanácsadója, azt mondta, hogy egy esetleges háborús bűnökkel kapcsolatos per valószínűleg elhúzódna és feszültségekkel teli lenne.

Van den Wyngaert szerint a bucsai atrocitásokban való részvétel – ahol tömegsírokat és összekötözött holttesteket fedeztek fel az orosz kivonulás után – valószínűleg elegendő lenne az életfogytiglani büntetéshez, ha az ICC kezébe kerülnének az elkövetők.

Putyin álma persze az, hogy egy szimpatikus moszkvai utód csak úgy megegyezik vele, és megengedik neki, hogy a palotájában, vagy legalábbis egy hangulatos dácsában éljen. Elvégre Putyin maga is mentességet adott Borisz Jelcin és családja számára, amint hatalomra került

– olvasható a publicisztikában. A problémák akkor jönnek, ha Putyint hibáztatják az ukrajnai tízezrek haláláért.

Hová menekülhetne, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást?

Van den Wyngaert szerint Putyin ügyvédjei valószínűleg azt tanácsolnák neki, hogy olyan országba menjen, amely nem írta alá az ICC alapokmányát, különösen olyanba, ahol erősen hezitálnának a kiadatásával kapcsolatban. Íme néhány hely, ahová Putyin mehet, az ottani vezetőkkel való barátság szintje, a várható életminőség, a stabilitás és a kiadatási kockázat alapján.

Kínai kebelbarátság

Előnyök: Putyin „közeli cimborájának” nevezte Hszi Csin-pinget, a kínai elnök pedig állítólag „kebelbarátjának” orosz kollégáját. A két autokrata vezető olyannyira közel áll egymáshoz, hogy még egy fagyizásra is összeültek Hszi 66. születésnapja alkalmából. És mivel Hszi nemrégiben biztosította be harmadik mandátumát kínai vezetőként, és ezzel élethosszig tartó elnökségét, Putyinnak valószínűleg nem kellene mással foglalkoznia, mint kebelbarátjával.

Hátrányok: A kínai–orosz kapcsolatokat inkább stratégiai, mint valóban meleg kapcsolatoknak tartják, és Peking valószínűleg nem akarja kockáztatni a Nyugattal folytatott kereskedelmét azzal, hogy egy háborús bűnökkel vádolt korábbi miniszterelnököt bújtat.

Szíria rekreációs célból nem ideális

Előnyök: Bassár al-Aszad szíriai elnök Putyin segítségét kérte a 2015-ben kezdődött felkelés brutális leveréséhez, így mit számítana egy kis száműzetés két régi háborús bűnös barát között? Sőt olyan pletykák keringenek az interneten, miszerint Putyin Aleppóba költözteti a kíséretét, ha elveszíti a háborút.

Hátrányok: Putyinnak valószínűleg át kellene lépnie a török – és így a NATO – légterét, hogy Szíriába jusson, ami némileg kiszolgáltatottá tenné őt. Ennél is fontosabb, hogy orosz támogatás és Aszadot támogató Wagner-zsoldosok nélkül Szíria nem biztos, hogy sokáig biztonságos lesz Putyin számára.

Ráadásul Szíria nem éppen a vágyakozás helye egy elnyűtt diktátor számára,

Gerd Hankel német nemzetközi jogi szakértő szavaival élve, aki nemrég adott ki egy könyvet, amelyben azt vizsgálta, hogyan lehetne Putyint bíróság elé állítani. Hankel hozzátette, hogy Szíria egy nagyobb börtönre hasonlít, olyan életszínvonallal, amely még a pénzügyi elit számára sem lenyűgöző.

Irán és a lefejezett orosz költő

Előnyök: Mivel a Nyugattal való kapcsolatokat javító iráni atomalku szinte már halott, Teheránnak nem sok vesztenivalója van a Putyinhoz való bújócskázással. Valójában az elmúlt években Oroszországra és Iránra egyaránt kivetett szankciók csak erősítették a kapcsolatot, Teherán pedig Moszkva kedvenc drónszállítójává vált.

Mivel Vlagyimir Putyin köztudottan kerüli az alkoholt, a nyilvános alkoholtilalom valószínűleg nem zavarja össze.

Hátrány: A hatalmon lévő önkényuralmi rendszer elleni folyamatos tömegtüntetések azt jelentik, hogy a rezsim napjai meg vannak számlálva, és ezzel Putyin biztos menedéke is oda lenne. Az ajatollahok barátai nem biztos, hogy népszerűek lesznek az elkövetkező hónapokban és években. Putyin bizonyára nem szeretne ugyanarra a sorsra jutni, mint a 19. századi orosz diplomata és költő, Alekszandr Gribojedov, akit Teheránban lelőttek, majd egy kebabárus lefejezett.

Észak-Korea és a filmes karrier lehetősége

Előnyök: Észak-Korea, egy másik bejelentett orosz fegyverszállító, fiatal „legfelsőbb vezetővel az élén, aki nem mutatja jelét annak, hogy egyhamar elveszítené hatalmát. Míg a nemzet nagy része szegénységben él, a Kim Dzsongunnak híresen fényűző életmódja fókavadászatból és szuperjachtokból áll, amit Putyin feltehetően meg tudna szokni.

Bár Phenjan nem népszerű búvóhely, egy jövedelmező filmes karrier azért szóba jöhet.

Putyinnak csak James Joseph Dresnok példájából kellene meríteni, az amerikai katona 1962-ben disszidált Észak-Koreába, majd számos propagandafilmben szerepelt, köztük olyanokban is, amelyeket állítólag maga az akkori legfőbb vezető, Kim Dzsongil rendezett. Putyin felvehetne egy bajuszt, és eljátszhatná Sztálint egy háborús filmben!

Hátrányok: Phenjan inkább Hollyweird, mint Hollywood. A mindennapi életet korlátozó szigorú szabályok miatt az állam mindent ellenőriz, az emberek ruháitól kezdve a frizurájukon át a szleng használatáig. Ráadásul mindig fennáll a veszélye annak, hogy Kim Dzsongun nukleáris kardcsörtetése egyszer majd sírással végződik.

Egyesült Arab Emírségek

Előnyök: Putyin jól kitaposott úton járna, ha az Egyesült Arab Emírségekben keresne menedéket. Asraf Gáni afgán elnök tavaly a tálibok hatalomátvétele után az országba menekült, és állítólag hónapokig egy ötcsillagos szállodában lakott. Juan Carlos volt spanyol király két évet töltött az országban, miután kapcsolatba hozták egy korrupcióval kapcsolatos vizsgálattal. Emellett az Egyesült Arab Emírségek az orosz légicsapásokat Szíriában a „közös ellenség” elleni támadásnak minősítette.

Hátrányok: Az ellenségei elég könnyű helyszínnek tartanák egy merénylet végrehajtására. Az „Egyesült Arab Emírségek jó lehetőség, de valószínűleg nem elég erős ahhoz, hogy biztosítsa Putyin biztonságát. A Nyugat sokkal jobban függ a szomszédos Szaúd-Arábiától” – világított rá Hankel.

Szaúd-Arábia a tömeggyilkosok menedéke

Előnyök: Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kapcsolata Putyin Oroszországával az elmúlt évben javult, a kapcsolatok az ukrajnai invázió ellenére is elmélyültek. A két energia szuperhatalom összehangolja energiapolitikáját, és közös értékeket vallanak, amikor arról van szó, hogyan kormányozzák országaikat, és hogyan bánjanak azokkal az újságírókkal, akik nem a „cég vonalát” követik.

Hankel szerint Szaúd-Arábia lenne a legjobb választás Putyin számára, ha el kellene hagynia Oroszországot, hiszen

ez az állam az emberi jogok terén minden erkölcsöt nélkülöző helyszín, amely tapasztalt abban, hogy menedéket ad tömeggyilkosoknak.

A szaúdiak menedékjogot adtak a megbuktatott ugandai diktátornak, Idi Aminak, és bőkezű támogatást fizettek neki, lehetővé téve számára, hogy két évtizeden át luxuséletet éljen Dzsiddában.

Az erkölcs hiánya fordítottan arányos azzal a gazdagsággal, amelyet Putyin élvezhetett Szaúd-Arábiában

– tette hozzá Hankel.

Hátrányok: Ha a helyzet úgy hozza, az Egyesült Államok szívességeket kérhet Rijádban. Ráadásul Szíriában Putyin az Aszad-rezsim oldalára állt, amelyet Irán – Szaúd-Arábia ősellensége – is támogat. A szaúdiak válaszul fokozták a lázadók támogatását. Tehát akad némi feszültség.

Szörfözés Schröder törökországi villájában

Előnyök: Törökország nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, így nincs bosszantó kiadatási kockázat. Mivel Recep Tayyip Erdogan elnök közvetítőként működik közre a Moszkva és Kijev közötti tárgyalásokon, nem zárható ki, hogy Putyin olyan alkut kössön, amely amnesztiát ad neki Törökországban.

Gerhard Schröder volt német kancellár, aki a közelmúltig a Rosznyeft orosz olajvállalat és a Gazprom gázipari óriásvállalat igazgatótanácsának tagja volt, Putyin egyik legközelebbi barátja, és „szerény” fizetését arra használta fel, hogy nyaralóházat vásároljon a török tengerparti Gümüslük faluban.

Schröder kanapéján biztosan lenne hely egy régi barátnak.

Hátrányok: Van egy égbekiáltó probléma ezzel a tervvel:

Háborús bűnökért, emberiesség elleni bűncselekményekért nem lehet amnesztiát kapni

– emlékeztetett Van den Wyngaert, az ICC volt bírája. A volt libériai hadúr-elnök, Charles Taylor ügyében kialakult precedensre mutatott rá, aki Nigériában kapott amnesztiát. Amikor egy különleges bíróságot hoztak létre, hogy kivizsgálja Taylor háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepét, az amnesztiát visszavonták, és 50 év börtönbüntetésre ítélték.

Merkel szabad szobája Berlin-Mittében

Előnyök: A forradalom idején a bolsevikok elől menekülő cáristáktól kezdve a Putyin egyre inkább cári Oroszországa elől menekülő ellenzékiekig Berlin régóta mágnesként vonzza az orosz diaszpórát. Bár a berlini ingatlanpiac közismerten szűkös, Putyin fontolóra veheti, hogy egy másik volt német kancellárt is felhívjon:

Angela Merkel szerény lakásában lenne hely egy régi cimborának, és ők ketten akár németül, akár oroszul beszélgethetnének.

Bár Merkel barátságban nem veheti fel a versenyt Schröderrel, mindig is támogatta Putyin energiapolitikáját és a csővezetékeket. Putyinnak csak a kutyáit kell otthon hagynia.

Hátrányok: Németország (Franciaországgal, Lengyelországgal és másokkal együtt) saját vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, azzal a céllal, hogy a felelősöket az egyetemes joghatóság mechanizmusa alapján saját bíróságai elé citálja, így Putyin valószínűleg nem ismerkedne meg olyan jól az új szobatársával. Ráadásul Merkel puritán életmódjáról ismert, ami elég nagy visszalépés lehet az orosz vezető aranypalotájához képest.

Magyarország a legjobb választás az Európai Unión belül

Előnyök: Az Unión belül valószínűleg Magyarország a legjobb választás Putyin számára, ha egy búvóhelyről van szó. Orbán Viktor miniszterelnök volt a blokk fenntartója, amikor az ukrajnai háborúra válaszul szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, elutasította a katonai segélyek Kijevbe küldését, sőt, az inváziót követően még gázüzletet is kötött a Kremllel.

Hátrányok: Az EU-ba való belépés rossz ötlet lenne Putyin számára, még akkor is, ha Magyarország az orosz elnök számára az egyik legbarátságosabb hely. Budapest jogállamisági visszalépései ellenére az ország aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát, és tagja az európai elfogatóparancs-rendszernek.

Musk Mars-kolóniája 55 millió dollárért

Előnyök: Úgy tűnik, Elon Musk úgy gondolja, hogy van egy „béketerve” Oroszország Ukrajna elleni háborújának befejezésére. Talán a SpaceX alapítója a pénzét a szája íze szerint is bevethetné, és menedéket adhatna Putyinnak a Mars-kolóniáján – jóval az ICC joghatóságán kívül.

Hátrányok: A SpaceX rakétáin az ülőhelyek nem olcsók, és mindenki tudja, hogy Musk semmit sem ad ingyen. Putyinnak tehát mélyen bele kell nyúlnia a kanapé párnáiba, hogy kifizesse a jegyét. A hírek szerint 55 millió dollárba kerül csak a Nemzetközi Űrállomásra való feljutás, ezért nem hátrány, ha az ember a világ egyik legnagyobb nyersanyagexportőrének de facto diktátora.

(Borítókép: Peter Muhly / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok