Index Vakbarát Hírportál

Feszültség támadt a kínai elnök és a kanadai miniszterelnök között

2022. november 17., csütörtök 11:17

Kellemetlen beszélgetés zajlott le a G20-konferencián Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között, amit videóra is vettek.

Hszi Csin-ping és a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau között az okozott némi feszültséget, hogy a kanadai tisztségviselők nyilvánosságra hozták egy korábbi találkozó részleteit. Az indonéziai G20-csúcson rögzített felvételen az látható, ahogy Hszi Csin-ping félrehúzza a kanadai miniszterelnököt, és azt mondja neki, „nem volt helyénvaló” a korábbi beszélgetés részleteit közölni a médiával. Emellett az elbeszélés nem is volt őszinte – tette hozzá. 

Minden, ami elhangzott köztünk, kiszivárgott a médiába, és ez így nem helyénvaló

– mondta Hszi Csin-ping Justin Trudeau-nak egy fordító segítségével. 

A beszélgetés ráadásul nem is így zajlott le

– tette hozzá. A két vezető közti beszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy  Justin Trudeau komoly aggodalmát fejezte ki Kína egyre agresszívabb politikája miatt. A nyílt színen lefolytatott „összekülönbözéssel” a kínai politikus szakított a gondosan megszervezett nyilvános megjelenéseinek gyakorlatával – írja a The Guardian

Kanadában hiszünk a szabad, nyílt és őszinte párbeszédben, és ez továbbra is így lesz 

– közölte Justin Trudeau, félbeszakítva a fordítót. „Továbbra is törekszünk a konstruktív együttműködésre, de lesznek olyan dolgok, amelyekben nem értünk egyet” – tette hozzá. Hszi Csin-ping erre azt felelte, hogy ehhez először a feltételeket kell megteremteni. A két férfi kézfogással zárta a beszélgetést, és az ellenkező irányba indult el. 

A kellemetlennek tűnő beszélgetés azután zajlott le, felmerültek a hírek, miszerint Kína alá akarja ásni Kanada demokráciáját. A kanadai hírszerzés tisztviselői januárban tájékoztatták a parlamenti képviselőket arról, hogy Kína beleavatkozott a 2019-es szövetségi választásokba. A hónap elején pedig azt állította több jelentés is, hogy Peking titokban több jelöltet is finanszírozott. 

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Justin Trudeau 2019. június 29-én. Fotó:  Kazuhiro NOGI – Pool/Getty Images)

Rovatok