Index Vakbarát Hírportál

Mianmarban tömeges amnesztia keretében több külföldit is szabadon engednek

2022. november 17., csütörtök 13:20

Mianmarban tömeges amnesztia keretében csütörtökön szabadon engednek több ismert külföldi személyiséget, köztük Sean Turnell ausztrál közgazdászprofesszort, a hatalmától megfosztott, bebörtönzött legitim mianmari vezető, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí volt tanácsadóját, továbbá Vicky Bowman volt brit nagykövetet és Kubota Toru japán újságírót, dokumentumfilm-rendezőt – jelentette a helyi média a katonai rezsimre hivatkozva.

Összesen több mint 5700 fogoly, köztük csaknem 700 nő nyeri vissza szabadságát a katonai kormányzat adatai szerint. Az amnesztiát a nemzeti ünnep alkalmából hirdették ki, amikor a junta szokás szerint közkegyelmet gyakorol – írja az MTI.

Turnellt röviddel a 2021. februári katonai puccs után tartóztatták le a hivatali titkokra vonatkozó törvény megsértésének vádjával. Szeptember végén három év börtönre ítélték. Az ausztrál kormány ismételten követelte szabadon engedését.

Vicky Bowmant szeptember elején ítélték egy év szabadságvesztésre a bevándorlási törvény állítólagos megsértése miatt. Mianmari férjét, Htein Lin alkotóművészt segítségnyújtás vádjával szintén egy évre ítélték.

Kubota Toru japán újságíró tíz év börtönbüntetést kapott izgatás és a kommunikációs és bevándorlási törvények megsértése miatt. Rangunban vették őrizetbe, amikor egy tiltakozó tüntetést filmezett.

A szabadon engedett külföldi állampolgárokat kiutasítják az országból. Penny Wong ausztrál külügyminiszter üdvözölte Sean Turnell szabadon bocsátását. Július végén négy másként gondolkodót, köztük egy volt képviselőt és egy ismert demokráciapárti aktivistát végeztek ki Mianmarban. A nemzetközi tiltakozás ellenére évtizedek óta először hajtottak végre halálbüntetést az országban. 

A katonai vezetés már június elején bejelentette, hogy egy előre meg nem határozott időpontban halálbüntetés vár a négy elítéltre, miután fellebbezésüket elutasították. A nemzetközi közösség kifogásolta az ítéleteket, rámutatva, hogy az eljárások katonai bíróság előtt és zárt ajtók mögött zajlottak. Zav Min Tun, a junta szóvivője szerint indokolt volt a halálbüntetés, mert az elítéltek legalább ötven civillel végeztek.

(Borítókép: Aung Szan Szú Kjí 2015. november 8-án. Fotó: Lauren DeCicca/Getty Images)

Rovatok