Index Vakbarát Hírportál

Fürjes Balázs: Az emberek akkor fognak bízni a hatalom gyakorlóiban, ha azok az ő érdekükben cselekszenek

2022. november 18., péntek 17:52

Magyarország képviseletében Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára vesz részt az OECD Közkormányzási Bizottsága (PGC) Bizalom építése és a demokrácia erősítése című kétnapos miniszteri találkozón.

2022. november 17–18-án Luxemburgban került megrendezésre az OECD Közkormányzási Bizottsága (PGC) Bizalom építése és a demokrácia erősítése című miniszteri szintű találkozója, amelyen kiemelten foglalkoznak a közbizalom javíthatóságának, a félretájékoztatás és a hamis hírek elleni védekezés, illetve a digitális demokrácia kérdéseivel.

Magyarország képviseletében Fürjes Balázs vesz részt a kétnapos miniszteri tanácsülésen. Erről közösségi oldalán számolt be.

Nem kell feltalálni a meleg vizet. Az emberek akkor fognak jobban bízni a közhatalom gyakorlóiban és intézményeiben, ha a kormányok az ő érdekükben teljesítik feladataikat. Ha szolgálnak. Megkérdezve, meghallgatva az embereket, és elfogadva, tisztelve véleményüket. Ha a kormányok a nemzeteik valódi kérdéseivel, az emberek valódi problémáival foglalkoznak

– olvasható a posztban. Fürjes Balázs szerint a magyar kormánynak ebben is nagy segítséget nyújt a rendszeres nemzeti konzultáció. A másik dolog, ami az államtitkárnak eszébe jutott a nemzetközi együttműködésről, az az, hogy mindenkinek tisztelettel kell kooperálnia. 

Működjünk együtt, Kelet és Nyugat, Észak és Dél, különböző kontinensek és kultúrák, keressünk közösen megoldásokat, tanuljunk egymástól, igen! De tegyük ezt egyenrangú partnerekként, és tegyük ezt tisztelettel! Tiszteljük a másikat és tiszteljük a különbözőségeket! Az eltéréseket. A sajátos nemzeti kultúrákat, hagyományokat, szokásokat, a nemzetek szabadságát. Fogadjuk el, hogy a másiknak szabad másnak lennie, ne akarjunk nevelni, megváltoztatni más nemzeteket, másokra erőltetni saját mintáinkat

– írja Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy az együttműködést egyenrangú felekként kell megtenni. A politikus szerint egy személy, egy közösség vagy egy nemzet esetében is jelentős tényező az együttműködési készség és képesség. 

 Egyszerűen sikeresebb lesz, aki képes és kész egyenrangú (nem diktáló és nem alárendelt) együttműködésekre. Csapatmunkára. Aki csapatjátékos. Magyarországnak, amely egy nem hatalmas, viszont magányos nemzet hazája, ez különösen is fontos! Az elszigetelődés nem segít, a széles körű, megbízható szövetségek eredményesek

– írta Fürjes Balázs. A poszt zárásaként leszögezte, hogy a magyar kormány politikája épp az, amit a Kossuth-nóta ismételget másfél évszázada: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! 

(Borítókép: Molnár Edvárd / MTI)

Rovatok