Index Vakbarát Hírportál

Bécsbe utazott Szijjártó Péter

2022. november 21., hétfő 18:53

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután Szocsiból továbbutazott Bécsbe, ahol ellátogat az ENSZ-székházba, majd találkozik a Nemzetközi Migrációs Politikai Központ főigazgatójával is.

Az Index is beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő hajnalban az oroszországi Szocsiba utazott, ahol a magyar energiastratégia négy alapelvét ismertette az Atomexpón.

„Semmifajta szankció nem korlátozhatja a magyar energiaellátást, miután hazánk energiastratégiájának egyik alapelve, hogy az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör” – közölte a tárcavezető a találkozót követően.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az energiaválság miatt fontos, hogy egy ország maga tudja megtermelni az energiát, és ebben a paksi atomerőműnek kulcsszerepe van. A külügyminiszter múlt héten kötött egy megállapodást a paksi bővítésről, azt megelőzően pedig az Országgyűlésben terjesztettek be egy olyan törvényt, amelynek értelmében a Paks 1 blokkjainak üzemidejét hosszabbítanák meg.

Azért jó, ha hajnali háromkor tudjuk indítani a napot, mert ilyenkor Oroszország után egy fél nap Ausztria is bele tud férni. A mai nap pont ilyen!

– írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A miniszer Oroszországból ugyanis Bécsbe utazott, ellátogat az ENSZ-székházba, majd találkozik a Nemzetközi Migrációs Politikai Központ főigazgatójával is, végül pedig az Osztrák Gazdasági Kamarában zárja a napot.

Rovatok