Index Vakbarát Hírportál

Szerbia és Koszovó semmiben sem tudott megállapodni

2022. november 22., kedd 09:48

Brüsszelben találkozott Alekszandar Vucsics és Albin Kurti koszovói kormányfő, hogy közös megállapodásra jussanak a rendszámtáblák ügyében, de a két vezetőnek semmiben nem sikerült megegyeznie.

„A szerb fél teljes mértékig konstruktív volt, és a tizedszerre megváltoztatott szöveget is elfogadtuk, de az albán fél egy pillanatig sem akart elfogadni semmit, mindig valamit hozzá akartak tenni, amiről világos volt, hogy nem lehetséges” – nyilatkozta újságíróknak Brüsszelben a megbeszélést követően Alekszandar Vucsics.

A koszovói szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. A koszovói hatóságok aznap éjféltől bírságot szabnak ki azokra, akik nem hajlandók lecserélni rendszámtábláikat.

Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője arra kérte Pristinát, hogy ne büntesse a szerb rendszámtáblával ellátott autókat, Belgrádot pedig, hogy állítsa le a KM feliratú táblák gyártását. A szerb elnök közlése szerint Szerbia megfogadja Josep Borell intelmeit – írja a Szabad Magyar Szó

Mi ezt tiszteletben tartjuk és ezzel összhangban fogunk viselkedni, de meglátjuk, mit tesz majd a másik fél

– mondta Vucsics. A szerb fél szerint be kell tartani az eddig aláírt megállapodásokat, mivel mindvégig ez okozta a problémát – tette hozzá. Másrészről pedig Pristina egy olyan dolgot szeretne bevezetni, amiről eddig szó sem volt. 

Az elnök elmondása szerint „nem hinné, hogy most valami nagy tragédia történt volna”, mindenesetre „álmatlan éjszakák következnek” és az „elkövetkező időszakban egyáltalán nem lesz könnyű”. Hétfőn vagy kedden pedig beszédet intéz a népéhez, miután rendezte a gondolatait – tette hozzá. A koszovói szerbeknek annyit üzent, hogy az állam velük marad. 

Alekszandar Vucsics és Albin Kurti Brüsszelben tárgyaltak hétfőn, az Európai Unió illetékeseinek javaslatára, hogy megakadályozzák a koszovói helyzet eszkalálódását. 

Borrell elmondta: alig három hónap telt el a legutóbbi rendkívüli, Szerbia és Koszovó közti tanácskozás óta, de a rendszámtáblák körül kialakult vita tovább súlyosbodott: 600 szerb koszovói rendőr szerelt le, és a helyi közigazgatás munkatársai is felmondtak.

Kevesebb mint ötven koszovói albán rendőr vezeti az észak-koszovói őrsöket, ez nagyon veszélyes biztonsági kockázatot jelent egy amúgy is igen instabil helyzetben

– jelentette ki. Josep Borrell szerint a két fél többórás vita után sem tudott kiegyezni, „mindkettőjüket teljes felelősség terheli a mai tárgyalások kudarcáért és azért, ha ezt követően fokozódnak a feszültségek és az erőszak”.

Rovatok