Index Vakbarát Hírportál

Súlyos döntést hozott Ferenc pápa, minden vezetőt menesztett

2022. november 22., kedd 20:43

Az egyházfő a katolikus egyház jótékonysági szervezetének, a Nemzetközi Karitásznak (Caritas Internationalis – CI) a tagjait bocsátotta el.

A Nemzetközi Karitász a katolikus egyház ernyőszervezete, amely összesen 162 katolikus jótékonysági szervezet munkáját koordinálja a világ több mint 200 országában, és

több mint félmillió alkalmazottuk és önkéntesük van világszerte.

A Reuters szerint most Ferenc pápa azt követően döntött a Karitász teljes vezetőségének a menesztése mellett, hogy a szervezet római központjában felmerült a gyanú, miszerint megalázták és zaklatták a dolgozókat. A hírügynökségnek több jelenlegi és egykori Karitász-alkalmazott beszélt erről, egy korábbi alkalmazott például azt mondta: a Karitász központjában dolgozók zaklatásban, félelemben éltek, és „rituális megaláztatást” szenvedtek.

A kedden megjelent pápai dekrétumban az egyházfő a Karitász irányítását egy megbízottnak adta át. Ezzel párhuzamosan a Vatikán fejlesztésekért felelős dikasztériuma (amelynek alárendeltségébe a Karitász tartozik) bejelentette, hogy idén egy átfogó vizsgálatot végeztek a Karitász központjában, külső vállalatvezetési és pszichológiai szakértők bevonásával.

a vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy valóban volt alapjuk a fenti beszámolóknak. 

Közleményükben azt írták: arra nincs bizonyíték, hogy pénzügyi visszaélésekre vagy szexuális zaklatásra került volna sor, de több olyan problémát is azonosítottak, amelyek „azonnali cselekvést igényelnek”. Közlésük szerint elsősorban a vállalati menedzsment és eljárásrend területén jelentkeztek ezek a hibák, és negatívan befolyásolták az alkalmazottak csapatszellemét, munkamorálját is.

A pápai döntés után lemondott a sajtóban gyakran „ázsiai Ferencként” emlegetett Luis Antonio Tagle bíboros is, aki névleg a Karitász elnöke volt, de a szervezet mindennapos működtetésében nem vett részt (a filippínó bíborosra egyesek Ferenc pápa lehetséges utódjaként tekintenek). Tagle mindemellett megőrzi fő egyházi tisztségét, és továbbra is a misszionáriusok irányításáért felelős Evangelizációs Dikasztérium vezetője marad a katolikus egyházon belül.

Reuters azt is megjegyezte, hogy a bíborost és egy másik papot leszámítva a Nemzetközi Karitász összes vezetője nem egyházi személy volt. 

(Borítókép: Ferenc pápa 2022. november 16-án. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)

Rovatok