Index Vakbarát Hírportál

Ismét Krisjanis Karins alakít kormányt Lettországban

2022. november 22., kedd 19:03

Pártja októberben a 100 tagú parlamentben 26 mandátumot szerzett.

Egils Levits lett államfő az október eleji parlamenti választások nyomán Krisjanis Karins hivatalban lévő miniszterelnöknek adott újbóli kormányalakítási megbízást kedden.

Az októberi parlamenti választásokat Karins pártja, a jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) nyerte meg, 26 mandátumot szerezve a 100 tagú parlamentben.

Levits már korábban felhatalmazta Karinst, hogy folytasson puhatolózó megbeszéléseket lehetséges koalíciós partnerekkel. November 3-án megállapodás született a kormányalakításról az Új Egység, a centrista konzervatív Egyesített Lista (AS) és a nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség részvételével. A hárompárti szövetség 54 képviselői hellyel rendelkezik a 100 fős törvényhozásban.

Bizonyos, hogy ez a koalíció megfelelően stabil és elegendő közös álláspontja van

– mondta Levits kedden. Karins kormánya pedig a legfőbb feladatának az átfogó gazdasági átalakítást nevezte. Ugyanakkor, a kormányfő személyének jóváhagyásához még parlamenti szavazásra is szükség van. Karins szerint erre már néhány héten belül sor kerülhet.

Az Egyesült Államokban született

Karins az Egyesült Államokban született 1964-ben lett szülőktől, akik Lettország szovjet megszállása után vándoroltak ki Amerikába. Nyelvészetet tanult a Pennsylvaniai Egyetemen. 1997-ben költözött Lettországba, ahol eleinte üzleti tevékenységet folytatott. Később politikai szerepet vállalt, gazdasági miniszter, majd pedig európai parlamenti képviselő lett. 2019 óta Lettország miniszterelnöke – írta az MTI. 

(Borítókép: Krisjanis Karins 2022. október 20-án. Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Rovatok