Index Vakbarát Hírportál

Befürödtek a lízingcégek, Oroszország nem lazít

2022. november 22., kedd 12:33

Több száz lízingcégnek rekedtek a repülőgépei Oroszországban, miután a nyugati szankciókra adott válaszként az ország szinte lehetetlenül megnehezíti a gépek visszaszerzését.

Több mint 400 lízingelt repülőgép rekedt Oroszországban, amelyek értéke megközelíti a 10 milliárd dollárt. A gépek azután rekedtek Oroszországban, hogy a februárban elrendelt szankciók miatt felbontották a szerződéseket az orosz légitársaságokkal. Az orosz parlament válaszként egy olyan rendelkezést fogadott el, amelynek értelmében szinte lehetetlen kihozni a gépeket az országból.

A lízingbe adók azóta benyújtották a kártérítési igényüket a biztosítók felé, azok azonban nem akarnak fizetni. A lízingcégek érvelése szerint nekik azért jár a pénz, mert háborús kockázatok vagy lopás elleni fedezettel is rendelkeznek, a biztosítók szerint azonban a gépek nincsenek megsérülve, és még visszakerülhetnek a jogos tulajdonoshoz, tehát nem jár nekik a pénz – írja a Reuters

Emiatt egymás után perelik be a lízingcégek a nagy biztosítótársaságokat. A legnagyobb kár az Aercapot érte, a dublini székhelyű lízingcég 141 repülőgépe és 29 hajtóműve miatt 3,5 milliárd dollár értékben indított pert az AIG és a Lloyd’s biztosítókkal szemben. 

A BOC Aviation 17 Oroszországban maradt repülőgépe miatt 16 biztosító ellen kezdeményezett jogi eljárást, 804 millió dolláros kártérítést követelve. A cég azzal érvel, hogy ha valaha is sikerülne visszaszerezni a gépeket, az sem a közeli jövőben történne. A Carlyle Aviation Partners 23 repülőgépe érintett, emiatt 700 millió dollár értékben pereskedik 30 biztosító ellen.

Rovatok