Index Vakbarát Hírportál

Skócia engedély nélkül nem tarthat újabb függetlenségi népszavazást

2022. november 23., szerda 17:20

Döntött a brit legfelsőbb bíróság szerdán: a brit törvényhozás engedélye nélkül a skót parlament nem írhat ki újabb függetlenségi népszavazást.

Az elszakadáspártiak ugyanakkor országszerte demonstrációkat tartottak. Az ország a Skót Nemzeti Párt kezdeményezésére először 2014-ben tartott népszavazást arról a kérdésről, hogy Skócia maradjon-e az Egyesült Királyság tagja. Akkor a maradás mellett döntött a többség – írja a Euronews

Az ország kormányfői posztjának megfelelő első minisztere, Nicola Sturgeon jövő év október 19-re újabb népszavazást tűzött ki. 

Skócia nem engedheti meg magának többé, hogy a Westminster ellenőrzése alatt éljen

– jelentette ki Sturgeon nem sokkal azelőtt, hogy nyilvánosságra hozta volna a kormány függetlenségi programját. Mielőtt a legfelsőbb bíróság kihirdette volna a határozatot, a skót kormányszóvivő arról nyilatkozott, hogy a demokratikus felhatalmazás megvan ahhoz, hogy kiírják a népszavazást, mert a képviselők többsége támogatja azt. 

A skót törvényhozás, a Holyrood nem rendelkezik hatáskörrel a második függetlenségi népszavazás elrendelésére – indokolta az egyhangú döntést a bíróság. Ehhez a brit parlamentnek, vagyis a Westminsternek is hozzá kell járulnia.  

Robert Reed lord, a legfelsőbb bíróság elnöke szerint az volt a kérdés, hogy a skót kormány törvényjavaslata befolyásolja-e azokat az ügyeket, amelyek az Egyesült Királyság hatáskörébe tartoznak. A Skócia függetlenné válását célzó törvényjavaslat pedig szétrobbantaná az uniót és veszélybe sodorná az Egyesült Királyság parlamentjének szuverenitását is. A függetlenségpárti skót kormány programja „Új Skóciát építünk” elnevezésre hallgat.

Rovatok