Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt letartóztatták Malawi alelnökét

2022. november 25., péntek 16:51

A malawi Korrupcióellenes Hivatal letartóztatta Saulos Klaus Chilima alelnököt vesztegetés gyanúja miatt.

Saulos Klaus Chilimát bíróság elé viszik, ahol várhatóan többek között háromrendbeli, köztisztviselő által elkövetett korrupciós cselekmény miatt emelnek vádat ellene.

A helyi média felvételein látható, hogy Chilima támogatói dulakodtak a rendőrökkel, amikor Chilimát a bíróságra szállították. A vádirat szerint Chilima pénzt fogadott el azért, mert segített elintézni, hogy két vállalat megbízásokat kapjon a malawi kormánytól. A Xaviar Limited és a Malachitte FZE vállalat Zuneth Sattar brit üzletemberhez kötődnek – írja a Reuters.

Zuneth Sattar és más malawi köztisztviselők ellen nyomozás indult az állami források kifosztása miatt, mert állítólag befolyásolták az ország közbeszerzési rendszerén keresztül a szerződéseket.

November 25-én a Korrupcióellenes Hivatal (ACB) letartóztatta Saulos Klaus Chilimát azzal a váddal, hogy 2021 márciusa és 2021 októbere között 280 ezer dollár értékben pénz és egyéb tárgyak formájában jutalmat fogadott el Zuneth Sattartól – közölte az iroda.

Augusztusban Sattar ellen a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozást indított a malawi közbeszerzési rendszerrel való visszaélés miatt. Sattar tagadta, hogy vétett volna. Az év elején Lazarus Chakwera malawi elnök feloszlatta teljes kabinetjét, mivel három hivatalban lévő minisztert korrupcióval vádoltak. Chakwera 2020 júliusi beiktatásakor ígéretet tett a korrupció visszaszorítására.

Rovatok