Index Vakbarát Hírportál

Jó hír az utazóknak: jelentős könnyítés jön a repülőtereken

2022. november 26., szombat 16:42

Új, csúcstechnológiás 3D szkennereknek köszönhetően már 2024-ben megszűnhet az az intézkedés az Egyesült Királyságban, hogy a biztonsági ellenőrzéskor ki kell pakolni a laptopokat és a folyadékokat a kézipoggyászból.

A brit kormány tervei szerint két éven belül bevezetnék a fejlett technológiát, amely a kórházakban használt CT-szkennerekhez hasonlóan működik. A végső döntés azonban még nem született meg – írja a The Guardian.

A jelenlegi protokoll 2006 óta van érvényben, eszerint az utasoknak a biztonsági ellenőrzéskor ki kell venniük kézipoggyászukból a legfeljebb 100 milliliteres űrtartalmú flakonokban tárolt folyadékokat. Azok az utasok, akik ezeket nem veszik ki, vagy a megengedettnél több vagy nagyobb kiszerelésű folyadékkal érkeznek, jelentősen meghosszabbítják a biztonsági ellenőrzések idejét.

A csúcstechnológiás 3D szkennert 2017 óta tesztelik a londoni Heathrow reptéren, így a reptér dolgozói rá tudnak nagyítani, és el is tudják forgatni a képet, hogy alaposan átvizsgálhassák a kézipoggyászok tartalmát.

John Holland-Kaye, a Heathrow vezérigazgatója a Timesnak nyilatkozva azt mondta, lassan bevezetik a technológiát, ami a Közlekedési Minisztérium szerint 2024 közepére várható. A vezérigazgató szerint addigra az utasoknak már megszokott lesz, hogy a folyadékok a táskájukban maradhatnak.

Rovatok