Index Vakbarát Hírportál

Többen is meghaltak a csírájában elfojtott puccskísérlet közben

2022. november 27., vasárnap 20:36

Négyen vesztették életüket egy sikertelen államcsínyben a nyugat-afrikai Sao Tomé és Príncipén péntek hajnalban – tájékoztatott az STP állami hírügynökség vasárnap a vezérkari főnökre hivatkozva.

A vezérkar beszámolója alapján négy civil és a Buffalo Battalion, illetve a hadsereg tizenkét fegyverese megkísérelt elfoglalni egy katonai létesítményt. Mindegyiküket elfogták vagy megölték.

Az áldozatok egyike az 1993-ban felszámolt, Buffalo Battalion nevű dél-afrikai csoport egykori zsoldosa, Arlecio Costa. Patrice Trovoada miniszterelnök úgy véli, hogy Costa volt a puccs egyik finanszírozója.

A férfit letartóztatták, de később meghalt, miután kiugrott egy mozgó járműből. Pénteken letartóztattak négy férfit, köztük Delfim Neves volt házelnököt, miután egy kommandó elfogott tagjai elárulták őket.

Heves tűzpárbaj volt a hadsereg központjánál

A kommandó előzőleg megtámadta a hadsereg központját, ahol hat órán át tartó tűzpárbaj tört ki köztük és a katonák között – mondta el Trovoada. Neves a távozó parlament vezetője volt, és november 11-én veszítette el tisztségét, amikor beiktatták az új törvényhozás tagjait. A szeptember 25-i választásokat abszolút többséggel Trovoada jobbközép pártja nyerte.

A kormányfő kifogásolta, hogy egyesek nem fogadják el a szavazók akaratát. A kabinet határozottan elítélte az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletet, és jelezte: nyomozást indít az ügyben.

Az Atlanti-óceán déli részén, az Egyenlítőhöz közel, Gabontól nyugatra fekvő szigetországban több puccskísérlet történt az elmúlt évtizedekben, legutóbb 2003-ban és 2009-ben. Ezt követően a parlamentáris demokrácia megszilárdult az országban. Sao Tomé és Príncipe 1975-ben függetlenedett Portugáliától, írja az MTI.

Rovatok