Index Vakbarát Hírportál

Rossz hírünk van a whiskykedvelők számára

2022. november 27., vasárnap 17:24

A ritka skót whiskyk ára több mint ötödével emelkedett 2022 folyamán, mivel a befektetők az elérhetőbb termékekben keresnek biztonságot a nehéz gazdasági helyzetben.

A skót Noble & Co. befektetési bank jelentése szerint az erős befektetői kereslet idén több mint egyötödével növelte a ritka maláták értékét, miközben a mennyiség 23 százalékkal ugrott meg – írja a Financial Times (FT).

lap arra a következtetésre jutott, hogy a hullámzó piacok erősítették a ritka whiskyk mint alternatív befektetések iránti keresletet. A jelentés újabb bizonyítéka annak, hogy a skót élelmiszer- és italipar fő támaszának számító whisky ellenállóképes a világszerte tapasztalható megélhetési válsággal szemben.

A Skót Whisky Szövetség szerint 2021-ben a skót whisky a skót élelmiszer- és italexport 75 százalékát, az összes brit élelmiszer- és italexport 22 százalékát és az összes brit áruexport 1,4 százalékát tette ki.

„Úgy tűnik, hogy a whisky még mindig népszerű a vásárlók körében. Egyelőre nincs jele annak, hogy a piaci zavarok, a lassuló gazdaságok és az emelkedő árak ártanának a keresletnek” – nyilatkozta Duncan McFadzean, a Noble & Co. élelmiszerekkel és alkoholos italokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Japánba nem jutott el a finom whisky híre

Korábban az Index is megírta, hogy a japán kormány versenyt hirdetett, amelynek keretében ötleteket várnak az emberek nagyobb alkoholfogyasztásra való ösztönzésére. Erre a meglepő programra azért van szükség, mert a fiatalok körében bekövetkezett szemléletváltozás az adóbevételek visszaesését eredményezte.

A fiatalabb generáció tagjai kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a szüleik – ez a változás az olyan italok adóját sújtotta, mint például a szaké (japán rizsbor). A „Sake Viva!” kampánytól azt várják, hogy tegye vonzóbbá az alkoholfogyasztást a gazdaság fellendítése érdekében.

(Borítókép: Jeff J Mitchell / Getty Images)

Rovatok