Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak a vasutasok a szomszédban

2022. november 28., hétfő 10:59

Béremelési követelésük alátámasztása miatt hétfőn sztrájkba kezdtek a vasúti dolgozók Ausztriában, ami az ország valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését is érinti.

A vasúti dolgozók egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt hétfőn leállt a közlekedés Ausztriában a teljes vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés az ország valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését érinti – számolt be az MTI.

A vasutasok béremelési követelésük alátámasztására tartanak figyelmeztető sztrájkot. Ausztriában 11 százalékra emelkedett az infláció, a vasúti szakszervezetek 12 százalékos béremelést követelnek, míg a munkaadók képviselői 8,4 százalékra tettek javaslatot a vasárnap tartott egyeztetéseken. Megegyezés hiányában a tárgyalásokat új időpont nélkül felfüggesztették.

Az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB naponta mintegy 8 ezer személy- és tehervonatot közlekedtet Ausztriában belföldön. A vasúti személyforgalom naponta mintegy egymillió utast szállít.

A Deutsche Bahn, a német vasúttársaság bejelentette, hogy keddig szünetelnek az Ausztriába tartó és onnan érkező járatai. 

A magyarországi járatokat is érinti

A MÁV már korábban közölte, hogy az ausztriai sztrájk miatt az alábbi változásokra kell számítani:

A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

 A MÁV arra kéri utasait, hogy a változásokról tájékozódjanak az ÖBB honlapján is.

(Borítókép: Lisa Leutner / Reuters)

Rovatok