Index Vakbarát Hírportál

Új elnevezést kap a majomhimlő, mert többen rasszistának találták

2022. november 28., hétfő 14:25

Mpox néven hivatkozik ezentúl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig majomhimlőnek nevezett járványos megbetegedésre – derült ki a szervezet hétfői bejelentéséből. A tervek szerint a majomhimlő elnevezést egy év alatt vezetik ki teljesen, addig mindkét néven lehet hivatkozni a betegségre – teszik hozzá a közleményben.

A változtatást azzal indokolták, hogy több olyan panaszt kaptak, amelyek szerint a majomhimlő elnevezés rasszista és megbélyegző. A WHO idén korábban indított konzultációt az új névről.

Az mpox elnevezést javasolta többek között egy férfiak egészségével foglalkozó szervezet is, amelynek vezetője úgy vélte, a majomhimlővel kapcsolatos képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

A WHO adatai szerint jelenleg világszerte mintegy nyolcvanezer fertőzöttről és 55 halálesetről tudni, összesen 110 országból jelentettek fertőzéseket. A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában.

Lélektani határhoz ért a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi közleménye szerint már nyolcvanra nőtt a diagnosztizált esetek száma Magyarországon. A hatóság szerint a betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság.

A tünetek megjelenése után egy–három nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Október 13-tól a majomhimlő elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozó személyek számára elérhető, a vakcina az ország több egészségügyi intézményében is felvehető – tájékoztatott az NNK. A szervezet azt kéri, aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.

Rovatok