Index Vakbarát Hírportál

Nem utazik Budapestre az Európai Bizottság elnöke

2022. november 29., kedd 21:13

Eltér az eddigi gyakorlattól Ursula Von der Leyen, és nem utazik személyesen Magyarországra, hogy bejelentse a magyar helyreállítási terv jóváhagyását. A döntést nem indokolták meg.

Az eddigi gyakorlattól eltérően most nem utazik Budapestre Ursula Von der Leyen, hogy bejelentsék a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadását. A személyes megjelenés elmaradásának okát nem indokolták meg, csak annyit közöltek, hogy az Európai Bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést – írja a Szabad Európa.

Az ügy érdekessége, hogy Von der Leyen eddig minden országba ellátogatott, hogy személyesen jelentse be: „pénz áll a házhoz”. A lap felidézte, hogy a bizottság elnökének 2021 júliusában már a foglalása is megvolt a budapesti járatra, amit azt követően mondtak le, hogy a magyar parlament elfogadta a Brüsszel szerint a szexuális kisebbségeket súlyosan diszkrimináló törvényt.

A magyar helyreállítási terv sorsa ezt követően fonódott össze az időközben megindult jogállamisági eljárással, és az EU-ban utolsóként kapja meg szerdán az Európai Bizottságtól a „zöld jelzést”.

Majd még december 19-e előtt a pénzügyminiszteri tanácsülések egyikén a tagállamoknak rá kell bólintaniuk a magyar helyreállítási tervre, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelenthet Magyarország számára – abban az esetben, ha minden feltételt teljesítenek.

Mint megírtuk, a magyar kormány arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa december 12-én jóváhagyja a magyar helyreállítási program tervét. 

Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós forrásokért felelős miniszter szerint Magyarország teljesíti az elvállalt kötelezettségeit, ezért arra számít, hogy jövőre az összes felfüggesztett uniós forrást megkapja.

(Borítókép: Ursula Von der Leyen. Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA)

Rovatok