Index Vakbarát Hírportál

Fellélegezhetnek az orvosok Szlovákiában

2022. december 1., csütörtök 05:45

Emelik az orvosok fizetését Szlovákiában. A szerdán elfogadott törvénymódosítás szerint 2023. január 1-től a szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér 2,5-szeresét kapják, a szakvizsga nélküli dolgozók pedig a 1,5-szeresét.

Jóváhagyta a kórházi orvosok fizetésemelését a szlovák parlament. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint a törvénymódosítás célja, hogy elkerüljék az orvosok tömeges felmondását, valamint hogy lassítsák a pálya iránti érdeklődés csökkenését. 

Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2023. január 1-től a szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér 2,5-szeresét kapják, a szakvizsga nélküli dolgozók pedig a 1,5-szeresét. Ugyanakkor az orvosok bére a ledolgozott évek számával is növekedne. Ennek értelmében a szakvizsgával nem rendelkező orvosoknak minden ledolgozott év után a nemzeti átlagbér 0,015-szörösével nő a bérük, a vizsgával rendelkezőknek pedig 0,025-szörösével.

Az Új Magyar Szó azt írta, 2025. január 1-től a szakvizsgával rendelkező orvosok esetében az átlagbér 0,03-szorosára nő a szorzó minden ledolgozott év után, legfeljebb 30 éven keresztül.

A V4-től kértek segítséget

Mint arról korábban beszámoltunk, több mint 2000 orvos mondott fel egyszerre Szlovákiában (a szám azért is jelentős, mert az ország kórházaiban összesen körülbelül 8000 orvos dolgozik). Olyan kulcsfontosságú osztályok orvosai mondtak fel, mint a traumatológia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, az intenzív ellátás, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat és az újszülöttosztály. 

A történtek miatt a szlovák vezetés attól tartott, hogy kormányválságba kerülnek. Ezért Eduard Heger kormányfő a Visegrádi Négyek (V4) tagországaitól kért segítséget, és a V4-es partnerek ígéretet tettek arra, hogy felmérik a lehetőségeiket, és amennyire módjukban áll, segítik a szlovák egészségügyet. 

Ennek értelmében a jövő hónaptól kezdve a szomszédos országok határ menti kórházai (köztük magyar intézmények is) fogadhatnak szlovák betegeket is. 

(Borítókép: Martin Baumann / MTI)

Rovatok