Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Kész vagyok tárgyalni Putyinnal

2022. december 2., péntek 06:35

„Készen állok arra, hogy beszéljek Putyinnal” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, aki Emmanuel Macron francia elnököt fogadta a Fehér Házban. A beszélgetésen azonban nemcsak az ukrajnai konfliktus került szóba, hanem egyéb, gazdasági kérdések is felvetődtek. Ami pedig a kidőlt fát és az első randit illeti, arra is magyarázatot adunk.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette: nem tervezi ugyan, hogy azonnal kapcsolatba lépjen Vlagyimir Putyinnal, de kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt, ám csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve.

Nem tervezem, hogy azonnal felvegyem a kapcsolatot Putyinnal

– mondta Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott francia kollégájával, Emmanuel Macronnal.

Készen állok arra, hogy beszéljek Putyinnal, ha valóban úgy dönt, keresi a módját a háború befejezésének. Ezt még nem tette meg

– fogalmazott az amerikai elnök.

Biden és Macron megfogadták, hogy együtt dolgoznak a konfliktus által okozott gazdasági nehézségek kezelésében. Az amerikai államfő elmondta: „Ennek a háborúnak egyféleképpen lehet véget vetni, racionális módon: Putyin kivonul Ukrajnából.

„Úgy tűnik, hogy ezt nem teszi meg. Nagyon súlyos árat fizet azért, hogy ezt nem teszi meg” – mondta.

Első állami látogatás Joe Biden hivatalba lépése óta

Ez volt az első állami látogatás Franciaország és az Egyesült Államok között, mióta Joe Biden hivatalba lépett 2021 elején. A megbeszéléseik után kiadott közös nyilatkozatukban a két vezető kijelentette, hogy elkötelezettek amellett, hogy Oroszországot felelősségre vonják „a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűnökért, amelyeket mind a reguláris fegyveres erői, mind a megbízottjai követtek el Ukrajnában”.

Franciaország és az Egyesült Államok szembeszáll Vlagyimir Putyin hódítási törekvéseivel, és megvédi a demokratikus értékeket és az egyetemes emberi jogokat, amelyek mindkét nemzetünk szívét alkotják

– mondta Joe Biden. Hozzátette: „Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes dologban egyetértünk, hanem azt, hogy szinte mindenben egyetértünk.”

Macron szerint a két nemzetnek közös felelőssége, hogy megvédjék a demokráciákat az óceán mindkét partján, és „együtt nézzenek szembe az ukrajnai háború közvetlen és közvetett következményeivel”.

Feldarabolhatja a Nyugatot az amerikai javaslat

Macron várhatóan felveti a francia és európai aggodalmakat a Biden-féle inflációcsökkentési törvényben szereplő támogatásokkal kapcsolatban, amely egy 430 milliárd dolláros törvényjavaslat. A javaslat egyébként masszív támogatásokat biztosít az Egyesült Államokban gyártott termékeknek.

Az európai vezetők szerint a Biden által augusztusban aláírt törvénycsomag igazságtalan a nem amerikai vállalatokkal szemben, és komoly csapást mérne gazdaságukra, miközben Európa az Ukrajna elleni februári orosz invázió következményeivel küzd.

Az amerikai törvényhozókkal tartott szerdai találkozón a Reutersnek nyilatkozó egyik résztvevő elmondta, Macron kijelentette, hogy a törvény „szuper agresszív” az európai vállalatokkal szemben. Macron a washingtoni francia közösség előtt úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború költségei sokkal magasabbak Európában.

Ez feldarabolhatja a Nyugatot

– vélekedett. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Biden hajlandó lenne engedményeket tenni ezzel kapcsolatban.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője az európai aggodalmakról azt mondta, hogy a jogszabály „jelentős lehetőségeket kínál az európai cégek számára, valamint előnyös az EU energiabiztonsága szempontjából”.

Ajándék lemezek, első randi és a kidőlt fa

Emmanuel Macron francia elnök nem ment üres kézzel a találkozóra, ugyanis Claude Lelouch 1966-os Un Homme et une Femme (Egy férfi és egy nő) című film filmzenéjének bakelit- és CD-változatát ajándékozta az amerikai elnöknek és feleségének. A Biden-házaspár az első randevúján nézte meg ezt a filmet – közölte az Elysée-palota.

Joe és Jill Biden egy egyedi tükröt ajándékoztak Macronnak és feleségének, amelyet a Fehér Ház mellett kidőlt fából készítettek, valamint egy egyedi bakelitlemez-gyűjteményt nagy amerikai zenészektől.

A Fehér Ház egyik pavilonban tartott hivatalos vacsorán Jon Batiste zenélt, Napa-völgyi chardonnay és Oregonból, Kaliforniából, valamint Wisconsinból származó sajtok szerepeltek az étlapon.

(Borítókép: Joe Biden és Emmanuel Macron sajtótájékoztatója 2022. december elsején. Fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok