Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint így lehet függetlenedni az orosz földgáztól

2022. december 2., péntek 18:17

Magyarország energiaellátásában a földgáz kivételesen fontos szerepet játszik, ez a függőség azonban csökkenthető, egyebek mellett a villamosenergia-import növelésével is, a kormány ezért nagy erőkkel dolgozik ezen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szlovéniai Cirkovcében.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az európai energetikai viták során a leggyakrabban használt szó a diverzifikáció, amely Magyarország számára azt jelenti, hogy „minél több forrásból, minél több útvonalon, minél több típusú energiaforrást szeretnénk beszerezni”. Utóbbi pontot azért nevezte különösen fontosnak, mert Magyarország ellátásában a földgáz – amely elsősorban Oroszországból érkezik – rendkívül fontos szerepet játszik, és ezt a függőséget a villamos energia felhasználásának és importjának fokozásával is mérsékelni lehetne.

„Ezért két nagyon fontos projektbe vágtunk bele Magyarország villamosenergia-ellátása biztonságának hosszú távú garantálása érdekében” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd elmondta, hogy ezek közül az egyik már lezárult, hiszen

utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot – ÍGY most RÁ LEHET FORDULNI A MÁSODIK PROJEKTRE.

„Ennek keretében Azerbajdzsánból, Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld villamos energiát Magyarországra szállítani” – mondta a külügyminiszter, aki szerint az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Bukarestben. Hangsúlyozta: a projekt által úgy javulhat az energiabiztonság, hogy közben a környezetvédelmi szempontokra is tekintettel vagyunk.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy Magyarország a hét szomszédos ország közül hattal már összekötötte a földgázellátási hálózatát is, de sajnos ez Szlovéniával még nem történt meg.

El kell mondanom, hogy ez nem rajtunk múlt, s nem is rajtunk múlik, számos kezdeményezést tettünk már Szlovénia irányába

– jelentette ki, hozzáfűzve: a korábbi szlovén kormányok „annyira nem támogatták” e terveket, azonban most úgy tűnik, hogy „van némi politikai fogadókészség” a kezdeményezésre. 

Szijjártó Péter mellett Orbán Viktor is Szlovéniába utazott pénteken a villamosenergia-távvezeték átadása miatt, valamint Robert Golob szlovén kormányfővel tárgyalt az energiabiztonságot érintő kérdésekről.

Rovatok