Index Vakbarát Hírportál

A dél-afrikai elnök el akarta titkolni, hogy több száz millió forintot loptak el a kanapéjából

2022. december 3., szombat 07:25

Dél-afrika elnökének jövője kétségessé vált, mivel egyre nagyobb rajta a nyomás, miután egy hivatalos jelentés szerint megsérthette az alkotmányt.

Cyril Ramaphosát azzal vádolják, hogy eltussolta, hogy hatalmas mennyiségű készpénzt loptak el a farmjáról, amit ő tagad − írta meg a BBC

Pénteken pártja, az ANC pártja válságtanácskozást tartott, de azt mindössze 45 perc után elnapolták. Paul Mashatile, az ANC megbízott főtitkára szerint a párt tisztviselői szombaton találkoznak az elnökkel.

Az elnök nem volt jelen a megbeszélésen, így, ami minket illet, nem merült fel az a kérdés, hogy az elnök kinyilvánítja-e lemondási szándékát vagy sem

− mondta Mashatile.

Mi szerepelt a jelentésben?

A botrány középpontjában azok az állítások állnak, amelyek szerint az elnök megpróbálta eltitkolni, hogy legalább 580 ezer dollárt (230 millió forintot) 2020-ban elloptak tőle, amit farmházában egy kanapé háttámlájába rejtett el. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy honnan származott a pénz.

Ramaphosa tagadja, hogy bűncselekményt követett el, és azt mondta, hogy a pénz bivalyok eladásából származott.

A bivalyok azonban, amelyeket elmondása szerint eladtak, a farmján maradtak, és Dél-Afrikában szigorú szabályok vonatkoznak a külföldi valutára, amelyek szerint azt 30 napnál tovább nem lehet tartani.

Egy jogi szakértőkből álló független testület a dél-afrikai parlament számára megvizsgálta a vádakat, és arra a következtetésre jutott, hogy az elnök megszeghette a törvényt, és visszaélhetett a pozíciójával. Annak ellenére, hogy pártja egyes tagjai támogatják, mások Ramaphosa távozását követelik.

Azonban még ha pártja támogatja is, Ramaphosát a parlament akkor is leválthatja, ha súlyos kötelességszegésben találják bűnösnek, és szavazást tartanak a hivatalából való eltávolításáról. Ehhez azonban kétharmados többségre van szükség, és az ANC képviselői valószínűleg megakadályoznák ezt, ha a párt szerint hivatalában kellene maradnia.

A botrány azért különösen káros Ramaphosa számára, mert azzal az ígérettel került hatalomra, hogy felszámolja a korrupciót, amely elődje, Jacob Zuma idején sújtotta az országot.

Az ANC továbbra is mélyen megosztott Zuma és Ramaphosa támogatói között.

Mi történik, ha Ramaphosa távozik?

Ramaphosa először az ANC vezetőjeként mondana le, mielőtt az ország elnöki tisztségéről lemondana. Az alkotmány szerint, ha az elnök megbetegszik vagy távozik hivatalából, az elnökhelyettesnek kell átvennie a helyét.

A jelenlegi elnökhelyettes, David Mabuza azonban nem túl népszerű a párton belül, és korrupcióval is vádolják, amit ő is tagad. Így az ANC, mint a parlamenti többséggel rendelkező párt, úgy dönthet, hogy valaki mást választ helyette.

Rovatok