Index Vakbarát Hírportál

Háromnapos születésnapi bulit rendeznek a világ legidősebb teknősének

2022. december 3., szombat 10:31

Háromnapos születésnapi bulit szerveznek Jonathannak, a 190 éves teknősnek. A Szent Ilona szigetén élő állat két rekordot is tart: ő a legöregebb élő szárazföldi állat, és a valaha élt legöregebb teknős.

Jonathan, a valaha élt legidősebb teknős idén 190 éves, és ezt stílusosan ünnepli, ugyanis háromnapos partit rendeznek számára az otthonában, az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona szigetén.

A december 3 és 5 között megrendezett különleges eseményre a helyiek meghívják Jonathant és teknősbarátait a karámjába. A parti további részleteit azonban még nem hozták nyilvánosságra.

A kormányzó rezidenciáján él

Jonathan a szigeten található Plantation House-ban lakik, amely Szent Ilona kormányzójának hivatalos rezidenciája. Joe Hollins állatorvos, aki segít a gondozásában, elmondta:

Szerintem tényleg mesés, nagyszerű állat. És állatorvosként mi lehet nagyobb kiváltság, mint a világ legöregebb ismert élő szárazföldi állatát gondozni? Úgy értem, milyen gyakran fordul elő ilyesmi?

Az orvos szerint az állat nagyon jól érzi magát. A plantationi karámjában különleges gondozásban részesítik és amióta hetente egyszer vitaminos táppal etetik, a csőre kiélesedett és újra tud füvet vágni és enni.

Néhány évtizeddel ezelőtt a csőre tompa és gyenge volt. De azóta hízott, és élénkebb is lett

– tette hozzá Hollins.

Két rekordot is tart

A BBC azt írta, egy 1882-ben készült fényképen látható, hogy amikor Jonathant a szigetre hozták, már teljesen kifejlett volt, ami a tudósok szerint arra utal, hogy akkoriban körülbelül 50 éves lehetett.

Az állat jelenleg két Guinness-rekordot is tart: ő a legöregebb élő szárazföldi állat, és a valaha élt legöregebb teknős, pontosabban a legöregebb chelon.

(Borítókép: Jonathan, a teknős Szent Ilona szigetén. Fotó: StHelena / Getty Images)

Rovatok