Index Vakbarát Hírportál

Meghibásodás miatt leállt egy belgiumi atomerőmű egyik reaktora

2022. december 4., vasárnap 19:51

Hibát jelzett, és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt. A hiba forrását még nem sikerült azonosítani.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap információi szerint a leállás egy biztonsági mechanizmus következménye, amely akkor történik, ha 

az egyik gőzturbinánál műszaki probléma következik be.

Az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató reményét fejezte ki, hogy az áramtermelés már kedden újraindulhat, az időpont azonban még változhat a technikai elemzések eredményétől függően.

A belga gáz- és elektromosáram-elosztó hálózatot üzemeltető Elia társaság kizárja, hogy a leállás az ellátás biztonságát veszélyeztetné. „Az ellátás biztonsága egyáltalán nem forog veszélyben. Jelenleg a termelési kapacitás különösen nagy, képes fedezni a keresletet. Rövid távon a helyzet nem jelenthet problémát” – fogalmazott közleményében a hálózatüzemeltető.

Korábbi határozatát megváltoztatva, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az országban működő atomerőműveket, 

a belga kormány márciusban erőműveinek két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves meghosszabbításáról döntött.

A 2003-ban hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárták volna az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Belgium energiaellátásának 90 százaléka külföldről származik. Az ország korábban a felhasznált olaj 30 százalékát, az urán 25 százalékát és a földgáz legkevesebb 6 százalékát Oroszországból importálta.

Több civil szervezet perrel fenyegette a belga államot

A nukleáris energia Belgium energiaellátásának mintegy 40 százalékát biztosítja. Az ország két atomerőművében hét reaktor működik. Az Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. A doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezték végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolták volna le.

Több belga civil szervezet szeptemberben bejelentette, hogy beperli a belga államot, illetve az Engie–Electrabel energiaipari és az Elia szállításirendszer-üzemeltető vállalatot a Doel 3 és a Tihange 2 atomerőmű leállítása miatt.

(Borítókép: A belgiumi Tihange atomerőmű 2016. május 9-én. Fotó: John Thys / AFP)

Rovatok