Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyják, hogy Putyin ellopja a karácsonyukat – üzenik Kijevből

2022. december 4., vasárnap 05:38

Rideg tél fenyeget Ukrajnában, miután az orosz erők a megtámadott ország energiaellátására mérnek sorozatos csapásokat.

„Nem hagyhatjuk, hogy Putyin ellopja a karácsonyunkat” – idézte a CNN Kijev polgármesterét. Az ukrán fővárosban felállítják a karácsonyfákat karácsony és újév tiszteletére, de az bizonyosra vehető, hogy a díszkivilágítás elmarad, miután az orosz légicsapások pusztítják a kritikus infrastruktúrát.

A tömegrendezvények változatlanul tilosak maradnak a hadiállapot miatt, de „senki sem fogja lemondani az újévet és a karácsonyt” – mondta Vitalij Klicsko, aki szerint újév hangulatát meg kell őrizni.

Felhívása azután hangzott el, hogy hetek óta légitámadások érik Ukrajna energiahálózatát, amelyek következtében országszerte családok maradtak időszakosan áram, fűtés vagy víz nélkül.

A hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy a légicsapások üteménél gyorsabban állítsák helyre a károsodott erőforrásokat.

Ennek ellenére a héten volt olyan nap, amikor az ország villanyáram-ellátásának az egyharmada leállt, miután országszerte „több erőműben vészleállásokra” kényszerültek.

A gyerekektől nem veszik el a Mikulást

A karácsonyfákat Kijevben a szokásos helyeken, köztük a Szófia téren is felállítják, Klicsko szerint azért, hogy „emlékeztessük gyermekeinket az újév hangulatára”.

Nem akarjuk elvenni a gyerekektől a Mikulást

– mondta a polgármester.

A fákat ugyan felállítják, de díszkivilágítás nélkül – közölte a városi közmű.

A cég arra hivatkozott, hogy a teljes megvilágítás külön terhelést róna az ukrán hálózatra. A „többletterhelés elmaradása következésképpen csökkenti az áramkimaradások számát” – érvelt az áramszolgáltató.

A tél beköszöntével az egyre hidegebb időjárás miatt az áramfogyasztás növekszik – közölte az Ukrenergo. Az energiavállalatban abban bíznak, hogy az áramhiány csökkenni fog, amint „a termelőegységek működése helyreáll”. Állításuk szerint orosz rakéták hét hulláma okozta az áramkimaradások legutóbbi sorozatát.

A folyamatos légicsapások ellenére Kijevben a múlt vasárnap „csaknem teljesen helyreállt” az áram-, víz- és hőellátás, az internetforgalom, valamint a mobilhálózatok lefedettsége – tájékoztatta a lakosságot a városi katonai közigazgatás.

Akadozik az ellenállási hálózat kiépítése

Az orosz elnök „megkísérli a telet háborús fegyverként használni” – ezt mondta a védelmi szövetség vezetője a NATO külügyminisztereinek bukaresti találkozója előtt.

A szövetségesek áramfejlesztőket szállítottak, hogy segítsék Ukrajna összeomlott energetikai infrastruktúrájának talpra állítását – közölte Jens Stoltenberg.

Az ukrán first lady arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy az ünnepi időszak közeledtével se feledkezzenek meg hazájáról. „Nagyon reméljük, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek miatt nem feledkeznek meg a tragédiánkról, és nem fásulnak el szenvedéseinktől” – nyilatkozta Olena Zelenszka Londonban a BBC rádiónak.

Férje eközben odahaza felszólította a helyi hatóságokat, a többi között Kijevben, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a kormány által létrehozott „ellenállási pontok” kiépítésében.

A rögtönzött állomások menedéket és különböző szolgáltatásokat – köztük áramtöltést, internetkapcsolat és melegvíz-ellátást – biztosítanak.

Az ukrán elnök bírálta a program lassú életre keltését, különösen a fővárosban, ahol szerinte csak néhány helyszín működik megfelelően.

„A kijevi lakosoknak több védelemre van szükségük” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Közben az egyik kijevi kórházban majdnem leállították a dialízist, amihez folyamatos vízellátásra van szükség. Az akadozó áramellátás ugyanis a vízellátást is szünetelteti.

A dél-ukrajnai Mikolajivban és Herszonban azonban az ENSZ szerint a helyzet egyenesen „szörnyű” és „kritikus”. Mikolajivban csaknem negyedmillió ember maradt fűtés, víz és áram nélkül.

(Borítókép: Nincs forgalom Kijev áramszünet miatt sötétbe borult Podil városrészében 2022. november 6-án. Fotó:  MTI / EPA / Roman Pilipej)

Rovatok