Index Vakbarát Hírportál

Milliókat fizetnének az ausztrálok egy fülesért

2022. december 5., hétfő 08:16

Egymillió dolláros (mintegy 265 millió forint) jutalmat ajánlott fel hétfőn az ausztrál rendőrség annak, aki érdemi információval segít feltárni az ausztráliai zsidó közösség ellen 1982-ben elkövetett támadás máig megoldatlan ügyét.

Mark Walton, az új-dél-walesi terrorelhárítás vezetője elmondta, hogy készpénzben fizetnek minden olyan információért, amelynek köszönhetően sikerül valakit elítélni az ügyben. Walton elmondta, hogy két férfit és egy nőt keresnek a támadás miatt, akiknek a rendőrség feltételezése szerint kulcsfontosságú információ lehet birtokukban – írja az MTI.

Ezek a támadások a mai napig élénken élnek a zsidó közösség emlékeiben Izraelben és Ausztráliában, és nyomozóink soha sem feledkeztek meg róluk

– hangoztatta Walton. 1982. december 23-án robbanás történt Sydney-ben az izraeli főkonzulátusnál, pár órával később pedig autóba rejtett pokolgép lépett működésbe a helyi zsidó közösség kulturális központjának alagsorában. A merényletekben többen megsebesültek, de senki nem halt meg.

A rendőrség az ország történetének első megoldatlan terrorcselekményének nevezte, s egyúttal a „palesztin nacionalizmus által motivált nemzetközi terrorizmust” tette felelőssé a támadásért. 1983-ban egy ember ellen vádat emeltek, de az ügy nem jutott el a tárgyalásig.

Rovatok