Index Vakbarát Hírportál

Több ezer elpusztult fókát mosott partra a víz Oroszországnál

2022. december 5., hétfő 17:27

Mintegy 2500 veszélyeztetett fókát találtak holtan Oroszország Kaszpi-tengeri partjainál, miután vasárnap 700 veszélyeztetett fajhoz tartozó egyedre bukkantak. Kiderült, hogy oxigénhiány okozta az állatok halálát.

A kaszpi fókák, a Kaszpi-tengerben élő egyetlen emlősök 2008 óta a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

A fókák az oroszországi Dagesztáni Köztársaság partjainál mosódtak partra, a Kaszpi-tenger mentén, amely a világ legnagyobb tengerparttal nem rendelkező víztömege, és öt ország határolja: Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán.

A dagesztáni természeti erőforrások minisztériuma szerint az állatok természetes tényezők miatt pusztultak el, és arra figyelmeztetett, hogy az elpusztult fókák száma valószínűleg jóval magasabb.

Külsejük alapján a fókák körülbelül két hete pusztultak el, és

nem voltak erőszakos halálra utaló jelek, sem halászhálók maradványai

– közölte a minisztérium a CNN szerint.

A tudósok további elpusztult fókák után kutatva járőröznek a partvidéken. Közben a Kaszpi Környezetvédelmi Központ szakemberei elemezték az elhullott fókákból vett mintákat, hogy megállapítsák a halál okát. Oxigénhiány okozhatta a fókák tömeges pusztulását a Kaszpi-tenger dagesztáni partszakaszán, környezetszennyezésre utaló jeleket nem észleltek – jelentette ki Szvetlana Ragyionova, az orosz szövetségi természetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) vezetője.

Nem látunk mechanikai sérülést, sem háló vagy más halászeszköz által okozott sérülést, ezért a tudósok most felboncolják az állatokat. Az előzetes adatok szerint a hypoxia nyomait látjuk az állatok szervezetében, azaz olyan elváltozást, amelyet oxigénhiány okoz

– mondta Ragyionova. A tisztségviselő szerint az elhullott kaszpi fókákat most a legjobb szakemberek vizsgálják, akik a tömeges pusztulás helyszínére utaztak. A tüzetesebb vízmintaelemzések a hét vége felé készülnek el, de egyelőre nem találtak sem komolyabb vízszennyeződésre, sem akut mérgezésre utaló jelet az állatoknál. A kifejlett példányok hossza eléri a 160 centimétert, testtömege pedig a 100 kilogrammot. A fóka főként hallal táplálkozik, így a táplálékpiramis csúcsán áll. A felnőtt egyedeknek nincs természetes ellenségük.

Hétvégén összesen hétszáz fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál. A fókaállomány jelenleg 270–300 ezer egyed között mozog. A fókák pusztulásának hasonló eseteit 2012-ben és 2016-ban is megfigyeltek, de az elmúlt három évben is volt példa fókapusztulásra, amelynek mértéke azonban a mostaninál kisebb volt.

Rovatok