Index Vakbarát Hírportál

Ismét fokozott rendőri védelem alá helyezték a belga igazságügyi minisztert

2022. december 8., csütörtök 15:42

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter nyugat-flandriai magánlakását ismét fokozott rendőri felügyelet alá helyezték fenyegetések miatt – írta a The Brussels Times című hírportál csütörtökön.

Van Quickenborne legutoljára szeptember végén kapott rendőrségi védelmet, miután az őt érő fenyegetéseket követően az illetékes hatóságok azt az információt kapták, hogy a minisztert el akarják rabolni.

A szeptemberi nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, ők azóta előzetes letartóztatásban vannak. A letartóztatott személyeket a rendőség kábítószer-kereskedőként azonosította. A tervezett emberrablásnak ahhoz lehetett köze, hogy Van Quickenborne kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben – írja az MTI.

A szövetségi ügyészség szóvivője szerda este azt mondta a belga közszolgálati médiának, hogy új információk kerültek birtokukba, és hangsúlyozta, hogy nem vállalhatnak semmilyen kockázatot a miniszter és családja biztonságával kapcsolatban. „További, fokozott biztonsági intézkedésekről állapodtunk meg” – jelentette ki.

A The Brussels Times azt írja, hogy vélhetően magas fokú fenyegetettségről van szó, de a szövetségi ügyészség ezt az információt nem erősíttette meg. Van Quickenborne a belga közmédiának adott szerda esti interjújában nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván, erről egyértelműen megegyeztek a biztonsági szolgálatokkal.

Az igazságügy-miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy a „narkoterrorizmus” új szakaszába lépett Belgiumban. „A droggal kereskedő bűnözők megpróbálják destabilizálni társadalmunkat, félelmet kelteni a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban” – mondta.

Az európai drogkereskedelem egyik kapuja az antwerpeni kikötő, ahol tavaly annyi kokaint foglaltak le a hatóságok, amennyi megfelel Európa éves felhasználásának. Az Europol szeptemberi jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy Belgiumban az utóbbi években növekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma.

Rovatok