Index Vakbarát Hírportál

Kína behódolt, újabb bizonyítékok kerültek napvilágra

2022. december 8., csütörtök 07:08

Kína széles körű enyhítéseket jelentett be Hszi Csin-ping elnök vitatott zéró-Covid politikájával kapcsolatban, beleértve a házi karantént is, mivel újabb bizonyítékok kerültek napvilágra a járványügyi intézkedések gazdasági kárairól.

Az új intézkedéseket, amelyeket szerdán ismertetett az Államtanács, vagyis a kínai kormány, a Kínai Kommunista Párt Politikai Hivatalának ülése vetítette előre, amely a gazdaság stabilizálásának fontosságát hangsúlyozta a koronavírus elleni küzdelem helyett − írta meg a Financial Times

A központi kormányzat először támogatta kifejezetten a tünetmentes vagy enyhe koronavírusos esetek otthoni izolálását a kórházak vagy központi karanténlétesítmények helyett. Néhány helyi önkormányzat az elmúlt napokban hasonló intézkedésekkel kísérletezett.

Az Államtanács azt is közölte, hogy a legtöbb nyilvános helyre való belépéshez nem kell a negatív tesztet igazolni − ezt a könnyítést nemrégiben vezették be olyan városok, mint Peking és Sanghaj, annak ellenére, hogy a koronavírus gyors terjedése túlterhelheti az egészségügyi rendszert, különösen a szegényebb vidéki területeken.

Az eddig hatályban lévő intézkedéseket a BBC gyűjtötte össze.

Ezek a következők voltak:

Ez azt jelentette, hogy emberek tízmilliói éltek valamilyen zárlat alatt.

A zárlatok elleni múlt heti tömeges tiltakozások után − amelyekben Hszi Csin-ping elnök és a Kínai Kommunista Párt közvetlen bírálata is megfogalmazódott − a kormány bejelentette az intézkedések enyhítését.

Ezek közé tartoznak:

Korábban a kormány 10 napról nyolc napra csökkentette az elkülönítést − öt napot egy elkülönítő-központban, plusz hármat otthon. Kína 2022 márciusa óta először engedélyezi a külföldről történő beutazásokat is.

(Borítókép: Koronavírus-szűrés Pekingben 2022. december 6-án. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok