Index Vakbarát Hírportál

Van valaki, akit még Orbán Viktor sem tud lekörözni

2022. december 8., csütörtök 09:04

A Politico legmeghatározóbb közéleti szereplőinek listájára Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is felkerült, aki a zavarkeltők listájának második helyét foglalja el. A lap emellett cselekvőket és álmodozókat is rangsorolt, valamint az év emberének választotta meg Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt.

Orbán Viktor megpróbálta megtörni Brüsszelt, de válaszul csak az uniós támogatások megvonását kapta. Elítélte a »kevert fajú« nemzeteket, majd megfogadta, hogy Magyarországon soha nem lesz ilyen. Megfojtja a sajtót, aláássa az igazságszolgáltatást, manipulálja a demokráciát és LMBTQ-ellenes törvényeket hoz” – így mutatja be a Politico Orbán Viktort, aki a politikai élet legmeghatározóbb emberei közül a zavarkeltők listáján szerepel, igen előkelő helyen.

Cselekvők, álmodozók, zavarkeltők

A lap évről évre 28 olyan közéleti személyt választ ki, akik komoly hatással voltak az adott évben az Európai Unióra. Három csoportba nyerhetnek besorolást: a cselekvők, az álmodozók és a zavarkeltők. 

A Politico Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét választotta az év emberének.

A cselekvők névsora többek között olyan személyekkel egészült ki, mint Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár, vagy Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök. Az álmodozók listájára felkerült a finn miniszterelnök, Sanna Marin, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök is, akit a lap „A vesztes” jelzővel illetett.

Baljóslatú, nem döntött, melyik oldalon áll

A magyar miniszterelnök a zavarkeltők közé került, ahol a fenti jellemzésen kívül arról is írtak, hogy az 59 éves „magyar erős ember” 12 éve van a hatalomban, a lap szerint pedig az áprilisi választások eredménye is megkérdőjelezhető.

Míg azonban Orbán mostanra már ismert személyiség, az európai tisztviselők még nem jutottak közelebb ahhoz, hogy kitalálják, hogyan kezeljenek egy olyan országot, amely az EU lakosságának mindössze 2 százalékát és GDP-jének kevesebb mint 1 százalékát teszi ki, mégis rendszeresen kellemetlenkedik

– fogalmaz a Politico. Hozzáteszik: „úgy tűnik, minden intézkedés kudarcot vall, így a jobboldali vezető csak még inkább felbátorodik.”

„Orbán dacossága nem áll meg Magyarország határainál. A társasági adóreform, a migráció, az EU költségvetése, a jogállamiság, a miniszterelnök által feltartott brüsszeli kezdeményezések listája hosszú” – folytatták a jellemzést.

Ez a minta most vált különösen baljóslatúvá, hogy Európában háború dúl, és Orbán még nem döntött egyértelműen, melyik oldalon áll, és a Moszkvával szembeni szankciókat felhígítja, és megkérdőjelezi, hogy egyáltalán meg kellene-e hagyni őket

– tették hozzá. „Miközben az EU igyekszik megkettőzni Kijev támogatását, szem előtt kell tartania, hogy bármit is tesz Brüsszel, fennáll a veszélye, hogy Budapest visszacsinálja” – zárták a jellemzést.

Az első számú zavarkeltő

Orbán Viktort azonban még ezzel a jellemzéssel is csak a második helyre sorolják, egyvalakit még ő sem tudott lekörözni: Giorgia Melonit.

A Politico szerint az olasz miniszterelnök volt az, aki annak idején Olaszország euróövezetből való kiválása mellett kampányolt, ellenezte a Moszkvával szembeni szankciókat, miután Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet, ennek ellenére mindent megtesz, hogy úgy tűnjön, ő az Európai Unió legnagyobb rajongója.

Amikor azonban senki nem figyel, Meloni felpörög – migránsozik, genderpropagandáról beszél, az abortuszt a „halálkultúra” részeként azonosítja, Európa iszlamizálódásától retteg, a Black Lives Matter mozgalom támogatóit pedig barbároknak tartja.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok