Index Vakbarát Hírportál

Kína nem vett részt Vietnám első nagyszabású hadiipari vásárán

2022. december 8., csütörtök 17:33

Kína részvétele nélkül nyitották meg csütörtökön Vietnám első nagyszabású hadiipari vásárát, ugyanis Peking visszautasította a meghívást, mindazonáltal minden nagyobb fegyverexportőr ország részt vesz rajta, élükön az Egyesült Államokkal és Oroszországgal.

A Hanoi légibázison megrendezett vásáron 174 kiállító vesz részt harminc országból. Az Egyesült Államok és Oroszország között komoly verseny folyik azért, hogy ki szállíthat fegyvert a jövőben a Kínával határos, stratégiai fontosságú délkelet-ázsiai országnak – írja az MTI.

Vietnám és Kína viszonya régóta konfliktusos, részben a Dél-kínai-tengeren fennálló területi, részben az energiahasznosítási viták miatt, és ez lehet annak az oka, hogy Kína nem vett részt a rendezvényen.

Fam Ming Csan vietnámi miniszterelnök a vásár megnyitóján elmondott beszédében azt mondta: „Hanoi a fegyverbeszerzések diverzifikálására törekszik a következő években.” Elemzők szerint ez a diverzifikáció leginkább az Oroszországtól való függőség csökkentését jelenti.

Oroszország jelenleg Vietnám védelmi képességeinek 80 százalékát szállítja. Az orosz fegyverek vonzereje ugyanakkor az elmúlt időszakban csökkent az országgal szemben bevezetett nyugati szankciók, valamint amiatt, hogy Moszkva esetleg korlátozza védelmi exportját az ukrajnai háború miatt.

Rovatok