Index Vakbarát Hírportál

Kyrsten Sinema demokrata szenátor kilépett a pártból

2022. december 9., péntek 18:36

Négy évvel a megválasztása után kilép a demokrata pártból Kyrsten Sinema amerikai szenátor.

Ennek következtében a kormányon lévő demokrata párt elveszti a szenátusbeli szűk többségét, de ez nem hoz szignifikáns változást a döntéshozatalban, mert szavazategyenlőség esetén Kamala Harris alelnök szavazata lesz a döntő – írja a BBC.

Kyrsten Sinema leszögezte, hogy függetlenként kíván a továbbiakban politizálni, és nem csatlakozik a republikánusokhoz. Ennek ellenére azonban szívesen működne együtt mindkét oldal szenátoraival. Ezt kifejtette az Arizona Republicban megjelent cikkében is.

Habár a Fehér Ház szerint Kyrsten Sinema volt Joe Biden számos, törvényhozásban elért sikerének a „kulcsa”, a demokrata szenátor már régóta hajlandó szembemenni a Biden-adminisztráció fő csapásirányaival. 

Többek között az ő hatására vették ki az amerikai elnök klímacsomagjából a fedezeti alapkezelőket és magántőkealapokat érintő 14 milliárd dolláros adóemelést. Emellett az ő közbenjárására változtatták meg a 15 százalékos társasági minimumadó szerkezetét, és Arizona számára is több milliárd dollárt harcolt ki.

Rovatok